Ny polissatsning har lyckats

Polisens satsning på tomma polisbilar vid köpcentrum har gett bra resultat. Tillsammans med patrullering har det inneburit minskade antal anmälningar.

”Julefrid” kallas polisens satsning på Hede fashion outlet och Kungsmässan. Den innebär bland annat att en tom polisbil ställs upp. Ibland finns poliser i närheten, ibland inte.

– Det är inte bara en tom polisbil utan det är vår insats som helhet som bidragit till minskad brottslighet. Det kan vi se genom ett lägre inflöde av brottsanmälningar. Det är märkbart mindre. Förra året hade vi en rejäl minskning och vi tror det kan vara samma i år, säger Anders Wiss, lokalpolischef i Kungsbacka.

Han menar att en radiobil signalerar att poliser finns på plats. Tomma polisbilar används inte bara vid köpcentrum utan har även ställts upp vid E6, bland annat på motorvägsbron vid Klovsten, men även på andra platser.

– Men fortfarande handlar det om polisiär närvaro. Ibland är vi på plats och gör fordonskontroller och annat. Om det får ner farten på motorvägen går inte att uppskatta, men jag skulle tro att det påverkar.

Tidigare hade Halland näst flest antal inbrott i region väst. Nu har det vänt och Halland har plötsligt minst. Anders Wiss tror att närvaron av poliser har bidragit, både den fysiska, men även när polisbilar ställs upp.

– Det har fungerat avskräckande och det har haft effekt, oavsett om bilen varit tom eller inte, säger Anders Wiss.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se