Ny attack mot politikerlöner

Heltidspolitikerna i Kungsbacka tjänar mer än någonsin. Men fritidspolitikernas ersättning täcker knappt förlorad arbetsförtjänst. Det vill Miljöpartiets Clas Rosander ändra på. – Kungsbacka bryter på ett uppenbart sätt mot kommunallagen. Det skrämmer mig, säger han till Kungsbacka-Posten.

Under torsdagens fullmäktigemöte debatterades riktlinjer för arvoden till politikerna i Kungsbacka. Det blev en ganska het debatt där Clas Rosander (MP) ansåg att det var uppåt väggarna att inte fritidspolitikerna får bättre ersättning. Som ett exempel tog han partikollegan Emma Vildstrand, som sitter i kommunstyrelsen. Hon får 1 200 kronor för ett möte, men samtidigt får hon ett löneavdrag från sitt ordinarie arbete.

– Ska man dessutom läsa in sig på alla ärenden, vilket ju krävs, så blir det inte många kronor över, säger Clas Rosander.

Samtidigt höjs ersättningen för heltidspolitikerna, vilka nu är bland de absolut högsta i Västsverige. Lönehöjningen kostar Kungsbackas skattebetalare, enligt Clas Rosanders uträkning, elva miljoner kronor.

Inte många stod på Rosanders sida. En som gjorde det var Maria Rasmussen (V) som hade plockat fram en dom från Högsta förvaltningsrätten, daterad 2017. I den konstateras att förtroendevalda har rätt till skälig ersättning för de arbetsinkomster och ekonomiska förmåner som de förlorar på grund av uppdraget.

– Det är så uppenbart och så solklart att vi bryter mot kommunallagen. Det är förvånande att inte fler reagerar, säger Clas Rosander.

Han ser två alternativa lösningar. Antingen köper kommunfullmäktige Miljöpartiets motion om att arvodeskommittén tar fram vettiga regler för förtroendevaldas ersättningar eller så överklagar Clas Rosander till Förvaltningsrätten.

– Egentligen vill jag inte det. Jag vill att kommunen håller sig till de lagar som finns. Men när man inte gör det, så finns kanske inget annat val.

Clas Rosander menar att de som tjänar på att endast 1 200 kronor betalas till fritidspolitiker är pensionärerna.

– Ja, jag är själv pensionär och hade tjänat på detta, men jag gör inte det här för min egen skull. Jag vill att alla ska kunna delta i politiken, även folk som har arbeten där man normalt inte kan komma ifrån. Kungsbacka växer som kommun, men vi blir allt färre politiker. Det är ganska talande, men också väldigt tråkigt. Det blir olika förutsättningar mellan politiker som är pensionärer och de som är lönearbetare, säger Clas Rosander.

Han tycker det är skrämmande att så många i fullmäktigesalen slåss för egen vinning.

– Om inte det hade varit fallet, så hade oppositionen i den här frågan varit betydligt starkare. Det verkar tyvärr som att man bara satsar på heltidspolitiker och inte bryr sig om fritidspolitikerna. Runt 50 av 61 i fullmäktige tjänar på att det ser ut som att det gör, säger Clas Rosander.

Han skickade en verbal snyting från talarstolen, riktad mot Anders Ekström (M), fullmäktiges ordförande, som fick stark kritik när han hade ett liknande uttalande om lärarlönerna:

– Politikertätheten munskar i vår kommun, men politikerna blir tätare.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se