Nu uppmärksammas smittsamma hästsjukdomen – vill minska stigma

Hästsjukdomen kvarka orsakas av en bakterie och är väldigt smittsam. När Kungsbacka ridklubb drabbades fick de stänga ner hela verksamheten i tre månader innan smittan var under kontroll. Nu vill SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, öka kunskapen och minska stigmat kring sjukdomen.
– En del upplever det som skuldbelagt att man blivit drabbad, säger Linda Perttula, veterinär SVA.

ANNONS
|

Enligt SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt är det alltför få människor som vågar prata om den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Nu vill de minska stigmat genom att uppmärksamma sjukdomen under första veckan i maj med kampanjen ”Stoppa kvarka”.

– Det är en besvärlig sjukdom som är svår att begränsa. En del upplever det som skuldbelagt att man har blivit drabbad och vill inte att det ska komma ut. Det kan i sin tur göra det svårt att smittspåra och veta var smittan kommer ifrån, säger Linda Perttula, veterinär vid SVA.

Genom att öka kunskapen om sjukdomen hoppas hon att fler hästägare snarare kan stötta varandra i situationer där det förekommer smitta bland hästar.

ANNONS

Enligt Hallands länsveterinär Marie Baaz har det under de senaste fem åren rapporterats allra flest fall från Kungsbacka kommun. Upp till fyra fall har konstaterats de senaste 24 månaderna jämfört med endast tre i hela övriga regionen. Det är däremot inget som förvånar henne.

– Det finns otroligt mycket hästar i Kungsbacka och många är aktiva och tävlar. Då blir man mer utsatt för smitta så det är inte konstigt att de är i topp, säger Marie Baaz.

LÄS MER:Josefines ponny rusade rätt ut i vägen: ”Alla var så fina”

Bildar livshotande bölder

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och är en sjukdom som funnits bland hästar sedan långt tillbaka i tiden. Det är en övre luftvägssjukdom som ger hög feber och hosta, men som också har den speciella benägenheten att bilda bölder.

– Det är bölderna som kan bli livshotande om de växer till sig i svalget och täpper till luftvägarna. Då kan det bli svårt för hästen att andas vilket kan orsaka ett stort lidande, säger Marie Baaz.

Marie Baaz är länsveterinär för länsstyrelsen i Halland. Hon menar att det är viktigt att hästsjukdomen kvarka uppmärksammas då den tenderar att tystas ner.
Marie Baaz är länsveterinär för länsstyrelsen i Halland. Hon menar att det är viktigt att hästsjukdomen kvarka uppmärksammas då den tenderar att tystas ner. Bild: Länsstyrelsen Halland

På senare år har kvarka fått allt mer uppmärksamhet, särskilt i och med att coronapandemin fått sitt grepp om världen ökade även medvetenheten om smittskyddsrutiner.

– Kvarka liknar covid-19 på det sättet att vissa hästar blir bara lindrigt sjuka medan andra riskerar att förlora livet. För att skydda sig mot båda är handhygien och avstånd bland annat väldigt viktigt, säger Marie Baaz.

ANNONS

LÄS MER:Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Corona har bidragit till smittskyddsrutinerna

Rutinerna ute i stallen tycks också ha förbättras i och med att de behövt anpassa sig till coronarestriktionerna.

Louise Lind Paris är verksamhetschef och ridskolelärare på Kungsbacka ridklubb och de har i dag tydliga regler för hur man ska agera kring hästarna.

– Vi jobbar ständigt för att minska smittspridningen både bland människor och hästar. Vi har ett pumpbad med bakteriedödande medel vid utgångarna, delar ut handsprit och informerar besökare om att byta kläder och andra verktyg när de rör sig mellan stall till stall, säger Louise Lind Paris.

Om hästsjukdomen kvarka

Kvarka orsakas av infektion med en bakterie, Streptococcus equi subspecies equi, och är en mycket smittsam luftvägsjukdom hos hästar. Föl och unghästar är känsligast för kvarka men hästar i alla åldrar kan drabbas.

Prognosen är vanligtvis god men lång rekonvalescens (veckor till månader). Rekommendationen är 21 dagars isolering.

Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning. Tysta smittbärare förekommer.

Vanliga symptom är feber, trötthet, näsflöde, svullna lymfknutor, svårt att svälja, bölder, och svårt att andas.

Sjukdomen kan behandlas med penicillin i ett tidigt stadium men om en böld redan bildats är det verkningslöst.

Källa: SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, Länsveterinär Marie Baaz

I dag är ridskolan smittfri, men för närmare två år sedan stod det klart att en av deras nyinköpta hästar var en symptomfri smittbärare.

– Det blev väldigt omständligt, den kom från handlingsstall där många hästar cirkulerar och risken för smitta är större. Det var inte heller den inköpta hästen som blev svårast sjuk utan den smittade runt fem stycken av våra skolhästar. Det gjorde att vi fick stänga helt i tre månader, säger Louise Lind Paris.

LÄS MER:Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”

”Vi fick ställa in allt”

Hon menar att det var tur att det skedde på våren då de friska djuren lätt kunde gå ute och de sjuka isoleras lättare. Men att drabbas orsakade stora konsekvenser för verksamheten i stort.

ANNONS

– Vi fick ställa in allt, sen krävs det också mycket personal som ska ta han dom hästarna och behandla dem. Vissa behöver penicillin medan andra tar det lindrigare. Sen är det hårt arbete med att desinficera sig själv hela tiden när du går mellan hästarna. Det är väldigt meckigt, säger hon.

Att det däremot skulle finnas ett stigma kring att de drabbades av kvarka ser hon däremot inte. Snarare är Louise Lind Paris upplevelse att stallen i Kungsbacka hjälper varandra och stöttade upp redan då deras hästar insjuknade.

– Jag tycker det är tvärtom, man är öppna och snabba med att berätta om det, säger hon.

LÄS MER:Stort tävlingssug efter stoppet

Sjukdomen tystas ner

Tyvärr finns det däremot andra områden där det inte ser likadant ut. Marie Baaz berättar om stall som gärna inte pratar om smittor.

– Rent allmänt tystas det ner. Konsekvenserna om man har kvarka är ganska omfattande och hästägarna vet att sjukdomen är farlig. Det innebär en lång isolering och det förekommer att sjuka hästar med symtom på kvarka göms undan, för att man inte vill få de begränsningar som en konstaterad sjukdom ger, säger hon.

Det ger i sin tur en risk för ökad smittspridning vilket länsveterinären ser allvarligt på.

ANNONS

– Det är helt förkastligt, så klart, och mycket tveksamt djurskyddsmässigt, men det är svårt att bevisa att någon uppsåtligen så att säga struntar i rekommendationerna och på så vis utsätter andra hästar för smitta, säger hon.

Nu hoppas hon att fler väljer att ta sitt ansvar och också bli medvetna om allvaret i att riskera sprida smittan vidare i och med kampanjen ”Stoppa kvarkan”.

– Jag tycker det är jättebra att lyfta frågan. Det importeras en hel drös med hästar och en del har osäker smittstatus, det kanske man inte tänker på när man hämtar dem. Man ska vara försiktigt misstänksam, det hade varit toppen om fler var det, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS