Nu ökar smittan i Halland

Sedan en vecka tillbaka syns en tydlig ökning av antalet covid-smittade i Halland. Det skriver regionen i sin senaste uppdatering av läget.

– En klart uppåtgående trend, konstaterar Johanna Wiechel Steier, talesperson för regionens smittskydd.

Läget med coronasmittan i Halland har länge legat på en relativt stabil nivå. Det har handlat om ungefär 80 nya konstaterade fall per vecka. Den trenden tycks nu vara bruten. Bara under måndag och tisdag den här veckan konstaterades 73 nya fall. En uppgång som inte bara kan förklaras av ett ökat antal tester och intensiv smittspårning.

– Störst antal fall har påvisats hos unga vuxna, gruppen 20-29 år. Vi kan också se att smittan ökat något i andra åldersgrupper. Antalet sjukhusinläggningar på grund av covid-19 har under en längre tid legat på mycket låga nivåer, men även där ses nu en viss uppgång. Idag har vi sex patienter med covid-19 inneliggande på sjukhus, säger Johanna Wiechel Steier.

Regionens smittskydd vädjar nu till hallänningarna om fortsatt försiktighet inför hösten och påminner om att Folkhälsomyndighetens uppmaningar fortfarande gäller.

– Håll i och håll ut i rekommendationerna för att förhindra smittspridning. Eftersom smittspridningen åter ökar måste vi påminna oss själva och vår omgivning om vikten av att stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd. Utöver detta också ta prov för covid-19 vid symtom, även lindriga sådana, säger Johanna Wiechel Steier.

Region Halland påminner också om försiktighet inför morgondagen, när besöksförbudet på äldreboendena hävs.

– En förutsättning för att inte smittspridning ska ske genom besök på äldreboende är att man som besökare följer riktlinjer och råd, samt att man samarbetar med enheten man besöker, så att besöket kan ske så säkert som möjligt.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se