Nu kommer de nya regskyltarna

De nuvarande kombinationerna på registreringsskyltar har räckt i 40 år. Men nu börjar de ta slut. På onsdag kommer första skyltarna med nya kombinationer att synas i trafiken.

Nu är det klart – från och med 16 januari i år kommer de första nya registreringsskyltarna att synas på gatorna i Kungsbacka och i övriga landet.

Anledningen till att Transportstyrelsen tar fram nya registreringsskyltar är att kombinationerna med tre bokstäver och tre siffror är på väg att ta slut. Transportstyrelsen har därför valt att byta ut den sista av de tre siffrorna mot en bokstav. I dag finns 12 miljoner kombinationer med tre bokstäver och tre siffror, varav 11,5 miljoner är använda. Att byta ut den sista siffran mot en bokstav ger Transportstyrelsen 27 miljoner nya möjligheter till kombinationer som läggs till de dryga tolv miljoner som finns i dag. Så totalt kommer det att finns 39 miljoner kombinationer.

– Ett av grundkraven var att det ska räcka ett bra tag framöver. Det är svårt att bedöma exakt hur länge det kommer att räcka, men tillräckligt länge kan man säga. Det ska räcka i minst 30 år och det är nog i underkant med tanke på att det gamla systemet hade 12 miljoner kombinationer och räckte i 40 år, sa Christoffer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsen till Kungsbacka-Posten när vi skrev om det i slutet av förra året.

Enligt Transportstyrelsen kommer de nya registreringsnumren att fasas in successivt samtidigt som det gamla systemet finns kvar. Så inga registreringsskyltar kommer att bytas ut. Men till att börja med kommer man att prioritera de nya kombinationerna när man delar ut nya registreringsskyltar. Men Transportstyrelsen kommer även i fortsättningen använda sig av de gamla kombinationerna när de blir ”lediga” igen.

– Det är viktigt att tänka på att det kommer att avregistreras bilar som har de gamla numren och efter en tid blir de tillgängliga igen. Så även i framtiden kan ett nytt fordon få ett gammalt nummer, så att ingen blir besviken om de inte får ett nytt nummer, sa Christoffer Kärrdahl i våras.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se