Niklas snilleblixt är unik i världen

Idén fick han en dag i verkstaden. Nu hoppas Niklas Johansson från Fjärås att uppfinningen RoboMagnet ska bli en storsäljare – världen över.

– Det finns inget liknande, säger han.

Niklas Johansson är en man med många järn i elden. Bland annat driver han verkstäderna på Fjärås Lantmanna, som lagar maskiner av alla de slag. Och det var i bakvattnet av robotklipparnas segertåg som Niklas fick sin snilleblixt. För robotklipparnas rotorblad är inte helt olika rakblad. Och de går sönder. Och eftersom roboten gör sitt trogna värv i tysthet är det inte alltid lätt att se att knivarna gått sönder. I alla fall inte förrän det är för sent.

– Jag har själv två barn som springer i gräsmattan och tyckte att det kändes lite otryggt. Så jag började fundera på vad man skulle kunna göra åt saken, berättar han när vi ses på det lilla kontoret strax utanför Fjärås.

Han googlade, men någon lösning fanns inte att hitta. I stället började han fundera på om man inte skulle kunna göra en konstruktion med en magnet som hängs på roboten, och som följer och snappar upp eventuella metallflisor. Knappt hade han fått prototypen färdig förrän han insåg att idén kunde vara bättre än han själv insåg.

– Det var flera stycken som sade att ’detta måste du ta patent på’ när jag visade upp min prototyp, berättar Niklas.

En av dem var Peter Bronsman, superentreprenör och bryggerikung med hemadress i Fjärås. Så Niklas stoppade lite extrapengar i plånboken och letade upp en patentbyrå.

– Jag tänkte att det tar väl fem minuter att fixa, men patentbyrån hade ett 40-tal anställda, killar i slips och kostym, säger Niklas och skrattar.

Men framför allt konstaterade patentbyrån att några liknande produkter fanns inte.

– De sade att ’du kan vara ensam i världen om detta’. Så då fick jag tänka i lite andra banor, säger Niklas.

Två veckor senare satt han på flyget till Kina, med prototypen i bagaget. Under hela 2017 har han testat RoboMagnet, som det lilla tillbehöret kallas. En urstark supermagnet som sätts fast i robotklipparen och som sedan fångar upp metallbitar som inte hör hemma i gräset.

– Jag har ett Sverigepatent, men jag är först ut i världen med något liknande, säger han stolt.

Från det lilla kontoret och lagerlokalen i Fjärås samlar Niklas nu kontakter och ordrar från både Sverige och världen. Bolaget har precis fått en generalagent i Norge, och förhandlar med både USA och England om liknande agenturer. Men först ska han erövra hemmamarknaden.

– Knivarna på robotklippare går sönder, men du anar inte vad mycket annat metallskräp som kunderna fått med sig när de använt RoboMagnet. Det är jätteroligt att jobba med detta, nu ska vi bara ut och börja sälja, säger Niklas Johansson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se