Föräldrar i klass 9A i Kullaviksskolan har det inte tråkigt på sina nattvandringar. Foto: Anna Schweizer

Nattvandring för ett tryggt Kullavik

Nattvandrande föräldrar ska bli ett ännu tydligare inslag kring Snipen, Kullavik och Malevik. Det hoppas i alla fall föräldraföreningen i området.

Föräldrar på nattliga vandringar har förvisso varit i farten i Kullavik i fem, sex år. Men sedan i höstas sker föräldrarnas rundor i trygghetshöjande syfte med förnyad intensitet.

Under delar av förra året förekom äggkastning mot bussar, buskörning med mopeder och stenkastning i Kullaviksområdet.

– Det var stökigt emellanåt, men min uppfattning är att det har avstannat på senare tid. En anledning kan vara att vi intensifierat nattvandringarna i Kullavik, säger Anna Schweizer, en av de engagerade föräldrarna i Kullaviksskolans föräldraförening.

Dessutom har nattvandrarna ett gott samarbete med ordningsmakten.

– Två närpoliser är avsatta för att jobba som ungdomspoliser i Kullaviksområdet. Vi känner uppbackning och uppmuntran från deras sida.

Nattvandringarna återupptas i mitten av mars och kommer att pågå fram till sommarlovet. Enligt Anna Schweizer är uppslutningen från föräldrarna i allmänhet god.

– Alla vet att ungdomar rör sig ute på sena kväller och nätter och det blir stökigt ibland. Att vi är ute kan stävja bråk och dessutom hjälper vi till om det händer något, säger hon.

Anna Schweizer har själv två barn på Kullaviksskolan.

– Hela vår verksamhet bygger förstås på föräldraengagemang. Nu har vi även fått med föräldrar från Maleviksskolan och Kullaviks Montessoriskola.

Vandringarna äger rum på fredagar och lördagar mellan 21.30 och 01.30. Grupperna rör sig området mellan Snipen i norr och Malevik i söder.

För att locka till sig än fler föräldrar kommer Anna Schweizer och hennes vänner i föräldraförening att dra i gång en tävling.

– De klasser i de tre skolorna som får flest föräldrar att ställa upp med nattvandrare kommer att belönas med priser till klasskassan. Hoppas det blir en morot, säger hon.

Dag Fransson

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar