Arkivfoto: Shutterstock.

Nästan hälften av ungdomarna läser på högskola

Nästan hälften av alla 24-åringar i Kungsbacka kommun hade under förra året påbörjat en högskoleutbildning. Det är högst siffra i hela Halland.

Höstterminen är här och många har nyligen börjat eller återupptagit sina studier på högskola. Men hur många av ungdomarna i en kommun som läser vidare varierar kraftigt i landet.

I Kungsbacka kommun var det 47,4 procent av 24-åringarna, födda 1992, som hade påbörjat högskolestudier under förra året. Andelen kvinnor var högre, 55,4 procent, medan andelen män var 39,9 procent. Det visar siffror från UKÄ, Universitetskanslersämbetet.

Kungsbacka har högst siffror i länet och ligger också över rikssnittet för 24-åringar som landar på 43,6 procent. I Hylte var motsvarande siffra 33,7 procent. Högst siffra i landet hade Danderyds kommun med 81,3 procent medan det bara var 16 procent i Ljusnarsberg.

– I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ, i ett pressmeddelande.

UKÄ har även följt upp hur många 19-åringar samt 21-åringar som börjat högskola. Bland ungdomarna födda 1997 var bara 10,4 procent som startat en utbildning på högskolenivå. Bland 21-åringarna, födda 1995, var det 34,4 procent av Kungsbackaungdomarna.

Emma Hellström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar