Larry Söder (KD) var i åtta år både fullmäktiges ordförande och Kungsbackas högsta skolpolitiker. Nu sitter han i riksdagen sedan 2015.

”Mycket roligare än vad jag kunde tro”

Kristdemokraternas Larry Söder var fullmäktiges ordförande i åtta år, lika länge satt han som politiskt ansvarig för för- och grundskola i Kungsbacka. Han hamnade i riksdagen 2015, när Göran Hägglund avgick som partiledare och han trivs fint med att vara en av de 349. Och inför valet 2018 står Larry Söder som ohotad etta på KD Hallands lista till riksdagen.

För alla som inte minns, hur hamnade du i riksdagen?

– Jag var tvåa på listan, Göran Hägglund stod uppsatt på tretton listor, men Hallandsmandatet var det som föll ut, eftersom han var mest kryssad där. Så Göran tog mandatet, kan man säga. Hade han kryssats mer på ett annat mandat så hade jag åkt till riksdagen 2014. Nu fick jag platsen när Göran lämnade 2015.

Du har fullt upp, hade knappt tid för att boka en intervju. Vad gör du?

– Jag är Kristdemokraternas skattepolitiska talesperson, och sitter som ledamot i skatteutskottet och ersättare i finansutskottet. Skattepolitiken är min vardag. Och skattepolitiken är viktig, både för företag och människor, det är den som avgör vad du får för dina pengar, vilken vård och vilken omsorg de räcker till. Jag har alltid varit en tabell och statistikbitare, och alla tjänar på att skattepolitiken är förutsägbar, så man vet vad som gäller. Men jag är mycket ute, gör besök på företag eller i sjukvården, för att hålla mig uppdaterad och informerad.

Är det roligt?

– Faktiskt, att vara riksdagsman är mycket roligare än vad jag kunde tro. Visst, man är bara en av 349 och vi är ett litet parti, men eftersom vi är så få så har man som ledamot stora möjligheter att påverka i utskottet. Men det innebär ju också att jag ska kunna inte bara mina frågor, jag måste ju läsa in och veta vad som gäller i andra områden, till exempel företagspolitiken, sjukvård och hälsovård. Men jag har alltid jobbat mycket, det gjorde jag under mina år i kommunen också.

I Kungsbacka var du minst sagt en offentlig person. Riksdagslivet har blivit lite tvärtom, eller?

– Det är klart att det är skillnad, man blir inte lika offentlig. Men jag har egentligen aldrig haft några problem med offentligheten, inte ens under åren i kommunpolitiken.

KD kämpar med att nå ut, darrar på 4 procentsspärren, och kan inte längre räkna med stödröster från allianskamraterna. Ditt recept för att komma ur den fållan?

– Tydlighet. De stora partierna kan så klart omfamna fler frågor, då måste vi vara tydliga med det som vi tycker är viktigt, till exempel hälsovård och sjukvård. Det där är alltid ett dilemma, men vi är så många som varit med om det förr, att opinionssiffrorna dalat. Jag skulle säga att stämningen är god i partiet, vi vänder detta. Men det hade nog varit värre om man inte varit med om det innan, men jag fick mitt första förtroendeuppdrag 1993, jag har varit med länge.

Men, du blev ohotad etta på Hallands riksdagslista 2018?

– Ja, jag känner att jag har ett gott stöd från medlemmarna och det känns så klart bra, att ha det förtroendet.

Mest nöjd med, hittills, under mandatperioden?

– Där måste jag nog vara lite hemlig, men i takt med att man blir mer varm i kläderna har man ju större möjligheter att påverka i utskottet. Men politik handlar ju om förtroende, att våga lita på varandra och de uppgörelser som görs. Så det jag är mest nöjd med kommer nästa år.

Finns det nåt du absolut inte väntat dig?

– Jag hade nog väntat mig att man skulle ha mer stöd med mycket av det praktiska, jag trodde nog att det var så. Men jag gör mycket själv, mer än vad jag trodde innan jag kom till riksdagen. Det är mycket som ska läsas igenom och många tunga buntar med dokument.

Halland har ju av och till varit en stridsfråga. Men i riksdagen gäller ett Sverige-perspektiv, ett ansvar för hela landet. Innebär det att du ändrat uppfattning i striden om Halland som eget län eller del av Storgöteborg?

– Nej. Jag tycker fortfarande att vi i Halland är såpass starka som egen region att det beslutet var rätt då, det är rätt idag och det kommer att vara rätt i morgon också.

Vad kommer valrörelsen att handla om?

– Jag tror den kommer att handla om de mjuka frågorna, hälsa, sjukvård och äldreomsorg. Problemen med sjukvården och äldreomsorgen handlar inte så mycket om den vård man faktiskt får, utan om det som sker innan. Till exempel när man söker plats på ett äldreboende, men nekas, eller inte får välja själv. Människor ska få välja själva.

Mjuka frågor, inte integration och flyktingar?

– Integrationen är också en viktig fråga, men inte så viktig att man byter parti. Det är skillnad på vilken fråga man tycker är viktig och vilket parti man väljer att lägga sin röst på.

Mats H Ljungqvist

KD-profil från Frillesås

Namn: Larry Inge Söder

Ålder: 48

Bor: Frillesås

Aktuell: Riksdagsman för KD sedan 2015. Etta på KD:s Hallandslista 2018.

Mindre känt: Fotbollsintresserad, håller på IFK Göteborg, och var fram tills 30-årsåldern aktiv som brottare.

Relaterade artiklar
Fler artiklar