Musik för möten på Elektronen

På Elektronen svänger det på torsdagar. Då spelar personer med funktionsvariationer musik. Och de hoppas bli fler.

– Vi använder musiken som ett dragplåster och hoppas att fler yngre kommer, säger Diana Rönnberg, projektledare för Musik på gården.

Karaoke, smyckestillverkning, pyssel och annat. Det händer under funkisverksamheten på Elektronen på torsdagar. Nu kan de även lägga till musik.

Diana Rönnberg leder projektet som ska locka personer med funktionsvariationer att börja med musik på ett eller annat sätt. Allmänna arvsfondens pengar finansierar det.

– Det är ofta samma personer som kommer varje torsdag och det är väldigt många äldre. Verksamheten riktar sig till ungdomar från 13-20, men det finns flera som till och med är 40 år. Det är svårt att räkna ålder som man gör i andra grupper, men det finns ett åldersglapp. Personer med funktionsvariationer kommer inte in i fritidsverksamheten, säger Diana Rönnberg.

Musik på gården ska skapa möten mellan ungdomar med och utan funktionsvariationer i fritidsverksamheten. Kungsbacka kommun är ett pilotprojekt. Tanken är att det sedan ska kunna implementeras på andra orter.

– Jag har pratat om detta på olika särskolor och ryktet har börjat sprida sig. Vi har redan fått in ungdomar som fått hjälp med allt från att lära sig spela bas och gitarr till att prova på att vara DJ. Dessutom har det funnits önskemål från ungdomarna om att lära sig skriva låtar. Då har vi haft fokus på det.

I projektet arbetar man med att ”unga leder unga”. Det innebär att instruktörerna, timledarna, är i 20-årsåldern.

– I skolan har de äldre som säger till dem vad de ska göra. Hemma har de föräldrarna som bestämmer. Här ska det vara någon i deras egen ålder. Ett möte som gör att de är på samma nivå, men att någon har mer kunskap.

Emil Sundbaum är känd som DJ Penhox. Han instruerar i hur man arbetar i studio och lite inom piano. Arthur Lopez lär ut hur man lirar bas och gitarr. Diana Rönnberg är med ungdomarna och författar textlåtar.

– Vi har lagt ut några låtar på Soundcloud, man kan söka på Musik på gården. Jag är utbildad konstnär och har en idé om att de gör ett litet skivomslag till varje låt de har gjort.

Musik på gården startade i januari och ska pågå till år 2020.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Här anmäler du dig

Diana Rönnberg tar glatt emot ungdomar med funktionsvariationer.

Här kan du anmäla dig. Diana Rönnberg nås på: 0707-21 96 33 eller diana@passalen.se.