En till sjukhus efter gasläcka på Maxi

Butiken fick utrymmas under fredagsmorgonen på grund av en svavelförening. På fredagseftermiddagen fann polisen en flaska med frätande eller farlig vätska som stoppats i returautomaten. En kvinna fick föras till sjukhus.

Räddningstjänsten larmades vid klockan 8 på fredagsmorgonen till Ica Maxi i Hede. Det finns misstanke om att det har läckt ut gas någonstans ifrån.

Fem enheter från räddningstjänsten var på plats för att lokalisera vad det är som luktar och var det kommer ifrån. Bland annat var en specialenhet som jobbar med avancerad indikering på plats.

Butiken fick utrymmas och även polisen kallades till platsen.

– Det ska komma en stark gaslukt från byggnaden. Personalen har stängt till och räddningstjänsten är inne för att lokalisera lukten, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Vid klockan 10.30 hade räddningstjänsten lyckats lokalisera att lukten kom från pantrummet.

– Vi undersöker utrymmet där man panter burkar och flaskor. Alla enhet är kvar på plats, säger Janne Severinsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Fyra ambulanser larmades till platsen och vid 11-tiden hade två av dem lämnat för att åka till sjukhuset. Minst en person, en kvinna i 55-årsåldern, är förd till sjukhus med huvudvärk och illamående.

Skadeläget är just nu oklart, men enligt SOS Alarm har personen troligen andats in ämnet som luktat. Totalt ska tolv personer vara involverade i olyckan, men i nuläget är det oklart hur många som skadats av ämnet.

Polisen rubricerade händelsen inledningsvis som vållande till kroppsskada men under fredagseftermiddagen ändrades den rubriceringen till framkallande av fara för annan.

– Man har sett att man inte haft någon grund för den andra brottsrubriceringen, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen region Väst.

Enligt polisen i Halland ska någon ha stoppat in en flaska men någon typ av vätska som kan ha varit frätande eller farlig i returautomaten för returflaskor.

– Vi kan inte säga om man gjorde det med vilje eller inte. Men en sådan flaska ska inte av någon anledning stoppas där, säger Stefan Gustafsson.

Straffmässigt är det ingen skillnad på de olika brottsrubriceringarna.

Ica-handlare Joacim Lövgren befinner sig utomlands och hade ännu inte hört vad som hänt när Kungsbacka-Posten fick tag i honom på fredagsmorgonen. På plats finns däremot driftledare Simon Lövgren som är fåordig kring händelsen.

– Vi väntar fortfarande på vad räddningstjänsten kommer fram till. I övrigt har vi ingenting att kommentera, säger han strax innan lunch.

Men hur upplever du stämningen på plats?

– Det har jag inget att säga om.

Enligt GT är hela parkeringsområdet i anslutning till Ica Maxi avspärrat. Även Arken Zoo och Systembolaget, som ligger i närheten, ska ha utrymt sin personal.

Vid 13.30 hade polisen hävt sina avspärrningar och lämnat platsen. Man hade då kunnat lokalisera att något läckt ut från en container för återvunna burkar.

Räddningstjänsten hade tagit prover på luften och skickade inväg dem till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för analys. Det visade sig vara någon form av svavelförening, som är en ofarlig gas.

– Det luktar väldigt starkt väldigt fort. Det fanns i någon behållare där i containern, säger Lars Larsson på räddningstjänstens ledningscentral.

Vem som lagt ämnet i containern, eller hur det kommit dit är oklart. Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada har enligt presstalespersonen flera tester som ska analyseras.

Vid 15.30 lämnade den sista enheten platsen efter en insats som tagit drygt sju timmar. Då hade ämnet tagits bort och lokalerna vädrats ut och var helt ofarliga att vistas i igen enligt räddningstjänsten.

Louise Jungmalm

Jacob Humlén