Foto: Marie Ullnert, pressbild/arkivfoto

Missade att utreda shunt – får kritik

Östra sjukhuset utredde inte den shunten som en kvinnlig patient menade orsakade henne huvudvärk. Sjukhuset får nu kritik för brister vid akutmottagningen.

Kvinnan som bor i Kungsbacka har ett hjärnbråck sedan födelsen och problem med ökad mängd vätska i huvudet. Därför har hon också en shunt inopererad, syftet med en shunt är att leda bort överflödig vätska. När hon på våren 2016 började få problem med huvud- och nackbesvär misstänkte hon att det var shunten som var orsaken.

Kvinnan sökte vård vid flera tillfällen, bland annat på två ställen i Kungsbacka. I januari 2017 drabbades hon av en kollaps och det var då en röntgen visade att shuntslangen gått av. Hon opererades då på Östra sjukhuset och fick en ny shunt.

Kvinnan anmälde alla vårdinstanser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har kollat på ärendet. I beslutet kommer myndigheten fram till att de båda vårdinstanserna i Kungsbacka hade hanterat ärendet korrekt. Däremot hittar de brister i hur Östra sjukhuset vårdade kvinnan.

När kvinnan kom in till akutmottagningen för andra gången så gjorde sjukhuset ingen utvidgad utredning för att se om symtomen kunde vara relaterade till shunten trots att de kände till att hon hade en shunt vilket IVO ser som en brist.

I beslutet skriver IVO också att bedömningen av patienten sannolikt försvårades av att det var flera vårdenheter inblandade och poängterar också vikten av att ompröva tidigare diagnoser och göra alla nödvändiga undersökningar för att kunna ställa rätt diagnos.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar