Arkivfoto/Googlemaps

Mer tätbefolkat när invånarna blir fler

Befolkningen i Kungsbacka växer och det innebär också att det blir fler personer som ska dela på samma yta. Kungsbacka är också den mest tätbefolkade kommunen i Halland.

Under 2017 ökade befolkningen i Kungsbacka med 1544 personer och vid årsskiftet var det totalt 81 986 personer som var folkbokförda i kommunen.

Läs mer: Fler Kungsbackabor under 2017

Men i takt med att befolkningen ökar blir det mindre utrymme för varje person. Statistik från 2017 som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram visar att Kungsbacka är bland de 42 mest tätbefolkade kommunerna i landet. Drygt 135 invånare samsas på varje kvadratkilometer i kommunen och det är drygt 2,5 fler än året innan.

– Befolkningstätheten säger mycket om förutsättningarna i kommunen. Det påverkar till exempel arbetsmarknadens storlek och möjligheter till rörlighet på den, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Ser man till länet är Kungsbacka den mest tätbefolkade kommun. Halmstad är på andra plats med drygt 98 invånare per kvadratkilometer.

Mest trängsel sett till yta per person är det i Sundbyberg där det går nästan 5700 personer på varje kvadratkilometer. Det var också den kommun där befolkningstätheten ökade mest jämfört med året innan. Under 2017 var det drygt 190 personer fler per kvadratkilometer jämfört med 2016.

– Täthet i sig behöver inte betyda trängselproblem, men om befolkningsförändringen är snabb så kanske man inte hinner bygga ut bostäder, parkeringsplatser eller trafiken i tillräckligt snabb takt, säger Emma Lundholm.

Mest utrymme har invånarna i Arjeplog med 0,2 invånare per kvadratkilometer.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar