Mats Musikbutik får ny bas

Musikbutiken har funnits i Kungsbacka sedan 1959 men efter 20 år bakom disken hänger innehavaren Mats Nilsson av sig gitarren för gott. Nya ägaren Patrik Hagelin ändrar bara namnet.

– Jag vill fortsätta vara ett vattenhål för alla trevliga musiker, säger han.

Formellt har Patrik Hagelin tagit över Mats Musik sedan början av december. Men han lovar att inte ändra på mycket, förutom att skaffa en ny skylt med Hagelins Musik på utsidan. På insidan vill han fortsätta vara en samlingspunkt för det lokala musiklivet i Kungsbacka.

– Ett vattenhål, som en första hjälpen för alla trevliga musiker i Kungsbacka, säger han.

Den egna prägeln får komma senare, när han blivit mer varm i kläderna.

– Först ska jag smälta det här, lära mig hitta rätt och hur systemet funkar, säger han och ser sig om.

Närmast kommer Patrik från ett chefsjobb på Fender, de som gjorde gitarrerna åt både Jimi Hendrix, Richie Blackmore och Eric Clapton. Innan dess jobbade han för Yamaha och deras musikinstrument-division och bägge jobben har inneburit kontakter med musiker runt om i världen.

Men lockelsen att ha egen musikbutik tog över. Nu ser han fram mot att ta över och fortsätta serva det lokala musiklivet.

– Detta är roligt, detta är på riktigt, säger Patrik, när Kungsbacka-Posten får en pratstund med både den avgående och den nya kapellmästaren i butiken.

Patrik medger att han fått frågan många gånger från Mats, om att ”när tänker du köpa min butik, då?”

– Man kan väl säga att han la ut krokar som var väldigt svåra att missa, skrattar Patrik.

Samtidigt menar han att det är mycket som faller på plats.

– Jag är född och uppvuxen här på orten, jag har spelat lokalt med folk härifrån och jag har ett stort nätverk av kontakter, både internationellt och här på hemmaplan, säger Patrik.

Mats Nilsson tänker hänga upp sporrarna och bara ta det lugnt. Eller, i alla fall nästan.

– Jag har massor att pyssla med, renovera hemma, leka med barnbarnen, det är fullt upp, vi odlar och jag snickrar, det finns att göra, säger han.

Ingen risk att du får abstinens att hänga med musiker igen?

– Då får jag väl titta in i butiken i så fall, säger Mats.

Mats Nilsson har under åren som lokal musikhandlare blivit känd som en man som har jazzen närmast hjärtat. Patrik Hagelin berättar att han fick klassiska pianolektioner tills 12-årsåldern. Sen kom rocken.

– Knappt man vågar säga det, men det började med Sweet, Kiss, Thin Lizzy och Judas Priest, gitarren tog över, säger han.

Däremot blir Patrik mer försiktig när det gäller favoritmusik.

– Där svarar jag som Jimi Hendrix, det finns bra musik och det finns dålig musik, säger han.

Sitt eget gitarrspel tonar han ner.

– Musiken har alltid varit en hobby för mig, den har aldrig varit min försörjning. Däremot har jag via jobbet träffat många av de största, i samband med att vi varit på mässor eller clinics, säger Patrik.

Men blygsamheten avslöjas direkt när den lokala bluesgitarrprofilen Jörgen Christensen släntrar in i butiken under diskussionerna om flyhänta gitarrister från när och fjärran.

– Bra gitarrist? Han där är en jäkla bra gitarrist, säger han och pekar leende på Patrik bakom disken.

Läs mer: Mats har svårt att ta det piano

Mats H Ljungqvist