Halland har fått sitt första mässlingsfall, sedan en anställd i Kungsbacka kommun konstaterats smittad. Sedan 80-talet vaccineras små barn mot sjukdomen. Arkivfoto: Anna Hedlund

Mässlingsfall i Kungsbacka

Smittspårning pågår, sedan ett fall av mässling konstaterats hos en person anställd i kommunen. Det är Hallands första fall av den fruktade sjukdomen.

Personen som konstaterats smittad arbetar i Kungsbacka kommun, men bor i Göteborg. Enligt Region Hallands pressmeddelande så kan den nu sjuka personen ha exponerats för mässling via sin partner. Smittspårning är inledd under ledning av smittskyddet Halland, som samarbetar nära med kollegorna i Göteborg.

– Detta är en lokal händelse på en förvaltning, och det är enbart en begränsad medarbetargrupp som kan ha utsatts för smitta. Samtliga medarbetare och andra personer som varit i närheten av den smittade personen är kontaktade. Dessa personer har också erbjudits vaccination om de behöver det, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Inkubationstiden för mässling är ett tiotal dagar, men enligt Hallands smittskydd så är risken att bli smittad störst dygnet före att sjukdomen bryter ut. I Göteborgsregionen pågår ett utbrott av mässling, där mer än ett 20-tal personer smittats av sjukdomen.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar