Många kuggar körkortsproven – utbildningen görs om

Allt fler blir underkända på sina körkortsprov i Kungsbacka och tvingas göra om det. Trenden är också tydligt nationellt och därför pågår ett arbete för att förändra den svenska körkortsutbildningen.

På Transportstyrelsen ser de flera anledningar till de försämrade resultaten. Bland annat en övertro på sin egen förmåga.

– För det första tror många att de kan köra bil och kan teorin vilket inte stämmer överens med verkligheten, säger Thomas Fahlander på Transportstyrelsen. 

Trafikverket ser också att de handledare som körkortsaspiranter kör med hemma behöver en bättre utbildning. Andra skäl är att körkortsutbildningar inte finns på tillräckligt många språk. Enligt Thomas Fahlander skulle det behövas fler utbildningar på till exempel engelska eller arabiska. 

– En del har inte tillgång till en bra utbildning kanske personer lånar läromedel. Men den kanske inte är färskt och det blir inte optimalt, säger han.

Precis som i övriga landet har andelen som kuggar körkortsprovet ökat i Kungsbacka. För fem år sedan klarade drygt 70 procent teoriprovet. Förra året hade den siffran sjunkit till strax över 60 procent.

– Det går inte att blunda för siffrorna för vi har inte ökat kraven för proven.

Den vikande trenden har gjort att Transportstyrelsen och Trafikverket tillsammans ska presentera ett nytt förarutbildningssystem i mitten på december. De hoppas att det ska få ge fler som är bättre utbildade och klarar proven.

– Det kommer inte bli en effekt över en natt om nya regler skulle införas. Men generellt bättre utbildade förare ger en bättre trafikmiljö och kan dessutom minska långa provköer som vi har.

Björn Alm