”Man möter obetalbara scener”

Sex frågor till naturfotografen Annette Seldén från Kungsbacka, som förra året bland annat jobbat intensivt med ett stort foto- och filmprojekt om Island.

Hur blev 2017 genom linsen?

– Det har varit ett ganska intensivt år, inte minst för att jag fyllde 50, men det var också fyllt med mycket roligt arbete. I augusti var jag och en kollega på Island, där jag fortsätter att filma och fota, en dokumentation som ska utmynna i ett större projekt någon gång. Vi var bland annat på den norra delen av ön, där vi dök i en vattenfylld spricka. En utmanande plats, som inte många varit på, men också lite farligt.

Mycket av det du gjort det senaste handlar om Island. Beskriv kort varför ön är så fängslande?

– Det är en fantastisk plats, där man möter obetalbara scener och kan fånga fantastiska vyer. Och på Island finns fortfarande platser där många inte varit. Det är en glädje att få förmedla det till andra genom bilder och filmer.

På hemmaplan håller du fotovandringar i Hallands naturreservat. Hur är intresset?

– Stort. Det var från början länsstyrelsen i Halland som hörde av sig. De ville få fler att upptäcka naturreservaten och undrade om inte jag kunde hålla i det. Nu har jag hållit på några år och det är nästan fulltecknat varje gång. Vandringarna är öppna för alla som är intresserade men när det gäller själva fotograferandet så försöker jag att rikta in det på nybörjare med systemkamera. Det går att ta fina bilder med mobilkameran, men vill man ta lite mer speciella bilder så behöver man snäppa upp, då är det enklare med systemkamera.

Du har gått från hyllad stillbildsfotograf till att börja filma allt mer. Hur är den omställningen?

– Det började egentligen när de digitala systemkamerorna blev så pass bra att det gick att filma med dem också. Då såg jag en öppning. Visst var det många olycksfåglar som kraxade att det var att börja om från början, men så var det inte. Det där att tänka i scener när man filmar, det fattade jag direkt. Men plötsligt var det ljud med i bilden och det var ju en annan grej. Till slut gick jag en kurs, och då var det jättebra att ha filmat lite innan. Då visste jag ju vad det var jag inte visste när jag kom till kursen. Men det har varit ett lyft att ha med filmerna när jag är ute och föreläser, det blir en helt annan grej.

Vad har du på gång inför året som kommer?

– Jag ska vara med på en stor naturfotofestival i Arvika den 27 januari, det ska bli väldigt kul. Det är många kända namn på plats, bland annat Peter Gerdehag som gjorde filmen Hästmannen, som blev väldigt känd. Men jag ska också jobba vidare med mina Islandsbilder, vi har ringat in ytterligare några dykplatser som kan vara intressanta att besöka. Och så har jag och en kollega pratat lite om ett projekt med bilder av Halland på ett lite annorlunda sätt än vad vi är vana vid. Jag vill egentligen inte säga mer än så, jag vill verkligen inte att nån ska sno den idén (skratt).

Sista frågan, du är ordförande i Nidingens Vänner, som bevarar den gamla fyrplatsen. Hur går det arbetet?

– Det går bra. Visst är det lite småbekymmer, mest kring elkabeln som ger strömförsörjning till ön. Det har ju funnits planer på att ta bort den, och det skulle ju ge bekymmer för de som är fågelstationen. Men än så länge är elkabeln kvar, vi hoppas det får fortsätta så.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar