Malmberg blir slottsherre på Tjolöholm

Claes Malmberg bygger en ny teater på Tjolöholms slott. I Magasinet kommer nya läktare att föras upp. Första föreställningen blir ”Jeppe på berget” med premiär 11 juli. – Det är fantastiska miljöer här, säger Claes Malmberg till Kungsbacka-Posten.

Vi träffas i Manegen vid Tjolöholms slott. Några flanörer har just rundat slottet när solen fortfarande lyser. Claes Malmberg har inte hunnit käka lunch trots att klockan passerat två på eftermiddagen.

En halv special från Oves gatukök i Partille inmundigas under intervjun.

Tidigare har han spelat flera år på Gunnebo slott i Mölndal. Nu är det snart dags för Tjolöholm.

– Jo, det stämmer att det har blivit lite slott och herresäten. Tjolöholm är ju ett pampigare slott, det går inte att jämföra. Detta är större och ett mer omfattande spektakel, väldigt fint och vackra omgivningar, säger Claes Malmberg.

Pjäsen ”Jeppe på berget” har premiär 11 juli. Claes Malmberg, som är huvudpersonen Jeppe, spelar den tillsammans med Marianne Mörck, som spelar Jeppes fru.

– Vi kommer till en början att repa i någon lokal i Kungsbacka. Vilken är inte helt klart än, men det där lägger inte jag mig i. Sedan flyttar vi till den nya scenen på Tjolöholm kanske tio dagar innan premiären.

Faktum är att han redan i februari ska till Kungsbacka. Men då blir det till teatern där han spelar egna föreställningen, Mr Universum.

Jeppe på berget är en klassiker och innehåller den bevingande repliken ”Alla vet att Jeppe super, men ingen frågar varför”. Pjäsen utspelar sig på 1800-talet och handlar om livegna bonden Jeppe som kanske dricker lite för mycket.

– Hustrun Nille försöker att hålla ihop det, men så utsätts Jeppe för ett practical joke. Det handlar lite om vad som händer med en människa som inte haft någon makt som plötsligt får det. Det är som för oss alla, vi får kämpa med det onda och goda med oss. Men sedan är det i första hand en komedi. Det är inte meningen att folk ska sitta med pannorna i djupa veck utan man ska skratta när man kommer hit. Sedan kanske det blir tid för eftertanke när man kommit hem, säger Claes Malmberg.

Det är frågor som intresserar Claes Malmberg, som är troende buddhist.

Gör det att det blir enklare för dig att spela rollen?

– Jag vill utvecklas och förhoppningsvis publiken också. Sen hoppas jag att det blir lika mycket skratt på detta som andra saker jag har gjort. För mig är humor och komik viktigt. Samtidigt hoppas jag att vi väcker lite tankar, att folk blir berörda.

Är det speciellt att spela på slott?

– Nej, inte direkt. Men det är oerhört fina miljöer. Det finns ju saker för folk att titta på, läget är svårslaget. Ladan som vi ska spela i är helt fantastiskt. Vi kommer att bygga upp läktare, bänkrader, ljud och ljus och sedan har vi ett tak samtidigt som vi kan öppna på sidorna. Det är alltså vädergaranterat, säger Claes Malmberg.

Totalt blir det 30 föreställningar från 11 juli till 11 augusti, fem veckors speltid. Malmberg har just flyttat till Båstad, men kommer att hyra ett hus av vännen Hans Helander i Onsala.

– Jag bor i Båstad på vintern, jag flyttade dit för en och en halv månad. Och så tänkte jag bo i Onsala på sommaren.

Tanken är att satsningen på Tjolöholm ska bli flerårig. Tanken är att ”Jeppe på berget” blir den första av flera föreställningar på slottet utanför Fjärås.

– Det är en kommersiell satsning, så det gäller ju att det kommer folk. Jag har inte brytt mig om det ekonomiska, däremot har jag lagt mig i vad som ska spelas på scenen. Men kan det bli som på Gunnebo så kommer det att funka bra. Då hade vi ungefär 25 000 åskådare varje sommar och det kommer att bli ungefär lika stora läktare här, säger Claes Malmberg.

Vad har ni för mål första året?

– Det handlar om att nå break even första året. Det är ingen som räknar med att vi ska tjäna pengar på ett år, men förhoppningsvis går det plus efter ett tag.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se