Malin Sjöstedt lever som hon lär och äter enbart paleokost. – Vi är inte genetiskt anpassade för dagens mat, vilket gör att vi får obalans i kroppen. Jag har läst mycket forskning som inte alltid kommer fram och som går emot gängse normer ibland, för mig finns ingenting annat och jag har aldrig mått så här bra, säger hon. Foto: Malin Heidenfors

Malin äter som på stenåldern

Paleo, eller stenåldersdiet, har blivit den naturliga kosten för Malin Sjöstedt.

– Jag lever fortfarande som jag lär och känner mig väldigt nöjd med det, säger hon.

När Malin Sjöstedt var yngre mådde hon dåligt under flera år och blev till sist sjukskriven för utmattning. Då bestämde hon sig för att ändra sin kost och istället ge paleo en chans, vilket innebär att bland annat utesluta gluten, mjölk och socker.

– Det blev som att vända på en hand. Jag har alltid haft ont i magen och ont i kroppen och med yttre press blev obalansen i min kropp för mycket. Men när jag ändrade kosten blev jag äntligen frisk, 30 år gammal. Min ena dotter har också haft mycket problem med magen och för henne har detta också hjälpt, säger hon.

Bara naturlig mat

Paleo, stenålderskost, försöker efterlikna den mat som människan åt under äldre delen av stenåldern, alltså innan vi började med jordbruk. Man äter inget spannmål, socker eller processad mat, utan istället ren oprocessad mat som nötter, bär, frukt, fisk, fågel och kött, det sistnämnda om köttet kommer från gräsätande djur. Mjölkprodukter kan vara okej i vissa fall, däremot inte mjölk i sig.

– Det beror mycket på att man inom industrin förstört mjölken och pastöriserat den för att den ska hålla längre och det är lite olika hur bra man tål det. Man har märkt att ju fetare den är desto lättare är det för kroppen att tolerera mjölkprodukter.

En livsstil

Malin Sjöstedt har utbildat sig till certifierad kostrådgivare på Paleo institute i Stockholm och nu startat upp egna företaget Peakpaleo. Där står inte bara kosten i fokus, utan hela vår livsstil.

– Jag lagar all mat från grunden och har lagt mycket tid på att lära mig det här, så nu är det så kul att få använda allt slit och underlätta för andra. Jag coachar människor att förändra deras livsstil.

Dessutom ska hon i slutet av året utbilda sig till funktionsmedicinsk terapeut. Funktionsmedicin är stort i USA och sprider sig nu över världen. Enkelt förklarat letar en funktionsläkare efter orsaken till varför sjukdomen uppstår och utgångsläget är att alla är friska men kan ha obalanser i kroppen.

– Kroniska sjukdomar är stor del av sjukvårdsbudgeten idag och det bara eskalerar, man pratar ju till och med om att nästa generation är den första som inte kommer att bli lika gammal som sina föräldrar. Därför är livsstil så viktigt och det kan tyckas skrämmande med en livsstilsförändring, men det är så värt det. Man kan må så mycket bättre när man är över på andra sidan.

Bubblar under ytan

Hela Malin Sjöstedts familj äter nu paleokost och enligt henne är det inga problem att få in det i vardagen. Även restaurangmiddagar brukar gå att lösa och ska barnen på kalas är det bara att skicka med en påse egengjort godis.

– Jag lever fortfarande som jag lär efter 12, 13 år och känner mig väldigt nöjd med det. Paleo blir större och större hela tiden, det ligger och bubblar under ytan och det känns som det kommer att explodera. Det här är helt rätt i tiden, säger hon.

Malin Heidenfors

malin.heidenfors@otv.se 0300-519 72

.

Relaterade artiklar
Fler artiklar