Lokal mat i centrum under höstfesten

Mat och musik står i centrum i helgen när Kungsbackas innerstad byter skepnad och bjuder till höstfest.

Under fredagen tjuvstartar höstfesten med att Kungsbacka Jazz och bluesförening underhåller. På lördagen drar marknaden igång då många lokala matproducenter kommer ha försäljning på torget.

– Det här tror vi kan bidra till att skapa en attraktiv stad och kommun och skapar ett mervärde för våra invånare i Kungsbacka. Nu håller vi tummarna för att det inte regnar och att vi får en fin dag med skön stämning på torget i Kungsbacka, säger Anna Frykman utvecklare för besöksnäringen i Kungsbacka.

Intresset för närproducerad mat ligger i tiden och många konsumenter vill idag köpa livsmedel som odlats i närområdet. Det är bland annat därför som arrangörerna nu tar initiativ till att låta lokala odlare visa upp sig under en heldag på torget.  

Det gäller bland annat pepparroten där Kungsbacka i decennier varit ett starkt odlarfäste för den gamla medicinalväxten. Än idag finns en av de största svenska pepparrotsodlarna i Kungsbacka. 

Torghandeln har blivit möjlig tack vare finansiering av fastighetsägare och region Halland. Totalt är det ett 20-tal producenter plats. Det kommer också vara andra event som kommer pågå på en scen. 

Även Kungsbacka teater är involverade och på lördagskvällen bjuder de in till konserter med bluegrassbandet Dunderhead och Eva Eastwood vars musik doftar rockabilly.

Björn Alm