Lisa Andersson och moderaterna hamnar ofta i fokus. Men hon trivs med det och hoppas att partiet ökar i nästa val. Foto: Tobias Sandblom

Lisa Andersson vill fortsätta att bestämma i Kungsbacka

Hon har gröna fingrar, men ett blått hjärta. Lisa Andersson har målet inställt inför nästa val: tappade mandat ska återerövras.

Möt moderaten – som gillar rosor.

Det är tajt mellan mötena för Lisa Andersson. Utan kalendern skulle hon lätt gå vilse mellan mötesrum och arbete. Men vi träffas på Millesons handelsträdgård, just där Onsala blir till Gottskär. En rejäl regnskur har precis dragit över, men inne i drivhuset spelar vädret ingen roll – där växer det ändå.

Lisa Andersson jobbar drygt halvtid på Millesons. Där har hon hand om inköp av torra varor, som jord och liknande.

Vad gör du efter valet nästa år?

– Då har jag också många möten, men hur många får vi se. Det får väljarna bestämma.

Vad är målet med nästa val?

– Att vi ska byta regering på riksplan. Och att vi tar tillbaka de mandat som vi tappade vid förra valet. Vi gick från 24 till 21. Det hade varit bra att komma tillbaka, vi ska i varje fall inte tappa. För att nå dit tror jag vi ska fortsätta som vi gör, ut och prata med invånarna och förklara vår politik.

Vad är ditt personliga mål med nästa val?

– Positionerna väljer ju partiet, men får man önska så vill jag vara kvar i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Är du nöjd med det?

– Ja, det är så högt upp man kan komma som andranamn. Jag tycker det är kul att jobba som trädgårdsmästare och vara politiker. Det är kul att arbeta samtidigt eftersom man träffar så mycket folk. Att vara kommunalråd är inget jag tänkt på eller slåss för, men skulle jag få frågan så får man väl fundera på det då.

Kan det bli en mättnadskänsla när man är så överlägsen som moderaterna är?

– Nej, men man kan uppleva med massmedia, att vi inte når ut med alla beslut. Det mesta som bara går igenom väcker ingen uppmärksamhet. Är det något som sticker ut så är det troligen någon av de andra allianspartierna.

Vilken är den viktigaste lokala valfrågan?

– Hur vi ska klara av byggnationen i lagom takt. Vi har en lång bostadskö och lär aldrig kunna bygga bort den eftersom vi är en så attraktiv kommun. Det gäller att hitta en bra balans och inte bygga sönder Kungsbacka. Det får inte bli stora tråkiga områden utan trivsamma. Alla människor ska kunna bo i alla områden, då blir det bättre socialt.

Snart kommer 100 personer som fått permanent uppehållstillstånd och knackar på dörren, hur ser du på det?

– Vi har skyldighet och ska självklart ta emot dem. Vi har byggt moduler och haft genomgångsboenden, vi har gjort allt man kan göra. Förhoppningsvis har Migrationsverket förståelse. Det vore en katastrof om de kom hit och fick bo i en sovsal.

Det finns modulhus i Åsa och i Anneberg, när får vi se ett i Särö eller Kullavik?

– Det vet jag inte. Det handlar även om var vi har mark och kan komma fram snabbt till ett vettigt pris. De som kommer hit har inte så hög inkomst, det måste vara en hyra som de kan betala så att de kan klara sig själva.

Vi skiftar fokus: Ska Kungsbacka tillhöra Halland eller Västra Götaland?

– Halland. Vi är starka nog att klara oss själva och ska inte bli en liten del i en stor region. Vi har bra sjukvård och så vidare.

Vad är det största hotet mot moderaterna?

– Det är inget parti kanske, men det har varit mycket fokus kring annat som inte rör politiken. Att vi ska samarbeta med SD eller att Alliansen ska spricka. Vi vill prata om vår politik i större utsträckning.

Ser du en möjlighet till samarbete med SD?

– Alla partier som väljs in ska ju samarbeta. Att inte samtala med ett demokratiskt valt parti är jättekonstigt, men det är långt ifrån ett samarbete. Jag skulle aldrig kompromissa bort våra värderingar. Ett djupare samarbete säger jag nej till. På samma sätt som jag gör det med Vänsterpartiet.

Som trädgårdsmästare var du med och fixade till ”Sveriges fulaste trädgård”. Hur var det?

– Det är andra året i rad. Förra året var vi i Gunnilse, i år var vi i Söderhamn. Jag ingår i ett större team och det är väldigt roligt. De vi var hos har en sjuk son och är därför på sjukhus ofta. Vi började med att installera en robotklippare. Bara det gjorde väldigt mycket.

Blir det bättre gräsmatta med en robotklippare?

– Ja, det blir det – den blir tätare och finare. Dessutom slipper du alla sniglar. Men vardagsmotionen är så klart viktigt. Fast ska du ha en fin gräsmatta så är det robotklippare eller en handjagare som gäller.

Det blir långa fåror i gräsmattan när jag klipper, varför?

– Då har du klippt för sällan och har kanske för dålig botten i den. Kanske har du även mossa i den. Den får du bort genom att gödsla och klippa ofta. Du ska helst klippa var fjärde dag och gödsla en gång i månaden.

Hinner du sköta om din egna trädgård?

– Nej, men jag har ändå kunskapen att göra den hyfsat lättskött. Man ska inte ha öppna ytor, då kommer ogräs. Jag har växter som kommer och avlöser varandra och lite stenpartier. Ordnat kaos kan man säga.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

fakta

Namn: Lisa Andersson.

Ålder: 48.

Bor: Onsala.

Familj: Sambo med Anders Svensson samt barnen Rebecca Svensson, 21 och sonen Johan, 16.

Favoritblomma: Ros, ”Jag är gammaldags.”

Intressen: Politik och trädgård, givetvis. Men jag gillar att plocka svamp i skogen, det är avkopplande.

Politiska uppdrag: Gruppledare för M, kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, krisledningsnämnden, nämnden för förskola och grundskola, göteborgsregionens förbundsfullmäktige, lokala säkerhetsnämnden Ringhals (ersättare).

Relaterade artiklar
Fler artiklar