Lenas utställning lyfter fram klassiska Kungsbackaprofiler

Med utställningen ”Jorden ska minnas dig” lyfter författaren Lena Brorsson Alminger fram ett 20-tal Kungsbackaprofiler från förr. I text och bild berättar hon om Äggadagny, Sme-Kalle och Söa-Pelle, för att deras levnadsöden ska sparas till historien.
– Det här är ett sätt att bevara minnet av alla som levt här före oss, säger hon.

ANNONS
|

Utställningen har tidigare under hösten visats på kulturhuset Fyren. Nu hänger den på Hantverksstugan i Lindome, strax över kommungränsen i norr. Totalt visas ett 20-tal porträtt, där Lena Brorsson Almingers texter ger röst åt de gamla Kungsbackanamnens historia och levnadsöden. Det handlar om Äggadagny, som tog bussen från Fjärås, för att i ur och skur sälja ägg och grönsaker på torget, eller Sme-Kalle, den mytomspunna smeden som idag gett namn åt ett helt bostadsområde i Kolla.

LÄS MER:70 bilder från året som gått – blicka tillbaka på 2021

– Många vill ju kalla dem original, men jag brukar säga att det mer handlade om personer som kanske var lite eljest, eller som bara valde ett annat sätt att leva sina liv, säger Lena Brorsson Alminger.

ANNONS

Levde utan el

Sme-Kalle fick ge namn åt bostadsområdet Sme-Kalles ängar, som byggdes nära den stuga där han levde sina dagar. Han gick bort 1976, men historierna om honom finns kvar.

LÄS MER:Snart börjar bygget av Kungsbackas nya jätteskola – plats för 660 elever

– Han kom från en gren av min egen familj och myterna om honom är många. Han sades vara så snål att han bodde utan elektricitet, och läste tidningen i skenet från bussen som åkte förbi och han var förtjust i att dricka alkohol ”för husbehov”. Men han var i alla sina dagar en jätteduktig smed och det är sant att han dog förmögen. Han testamenterade stora summor till Länken och till Frälsningsarmén efter sin död, berättar Lena Brorsson Alminger.

Klingande namn

Och alla de gamla Kungsbackaprofilerna har namn som klingar av historia och berättelser. Hilmer i Ysbysväng hade sin gård inte långt från Bröndome. Böjd och krum i ryggen gick han varje dag över landsvägen mellan gårdshuset och ladan, tills han en dag blev påkörd. ”Helge i lekstugan” bodde i just en lekstuga inte långt från Allarängen. Enligt historien hade han hamnat i bråk med en bonde, och tagit med sig lekstugan för att få tak över huvudet.

– Den bodde han i i många år. Det sades att om han satt i soffan hemma så nådde han att öppna ytterdörren, berättar Lena.

ANNONS

Inte till besvär

Många av karaktärerna är män, men Lena Brorsson lyfter gärna fram kvinnorna som också finns med i utställningen.

LÄS MER:Så mycket tjänar cheferna i Kungsbacka kommun

– En av mina favoriter är Lilly Rolfö, farmor till Fridolina, och en jättehärlig tant som jag hade en del kontakt med. Hon födde sju barn i sitt liv men strålade alltid av glädje. Jag frågade henne en gång om det inte varit slitsamt att fostra så många barn. Hon svarade att barnen, de hade aldrig varit till besvär. Jag tycker det var så fint, säger Lena Brorsson Alminger.

Levde ett slitsamt liv

För även om historierna och myterna är otaliga så var det inte sällan så att många av dem hade det slitigt i vardagen.

LÄS MER:Kvicklera kan stoppa nytt bostadsområde: ”Vi visste inte det var så här dåligt”

– Söa-Pelle bodde på en gård i Älvsåker, där han hade får och försökte leva så naturligt som möjligt. Han var väldigt intelligent, men levde mot slutet av sitt liv närmast i misär, till slut fick kommunen ställa dit en byssja för att han skulle ha tak över huvudet. Ändå sade han att "det är bara umbäranden som kan få oss att känna riktig lycka” och att ”allt bjäfs är av intet värde”. Men flera av de här människorna levde ett slitsamt liv, säger Lena Brorsson Alminger.

Gedigen efterforskning

Och det har varit en omfattande kulturgärning att leta upp och sammanställa fakta om de gamla Kungsbackanamnens liv och levnadsöden.

ANNONS

– Men det har varit jättespännande. Ibland har jag fått prata med släktingar, men om inte de finns kvar så har jag fått gå vidare, och prata med folk som i alla fall kände deras släktingar, säger Lena Brorsson Alminger.

LÄS MER:Nya prisrekord på bostäderna i Kungsbacka: ”Prisfest”

Ändras snabbt

Även om många av namnen levt kvar så finns det ett högre syfte med arbetet. För Lena Brorsson Alminger menar att en snabbt växande kommun som Kungsbacka lätt kan tappa sin själ, när villamattor och bostadsområden breder ut sig på gamla åkerängar.

– Jag är själv uppvuxen i Vallda och jag ser hur fort förändringarna går. Jag vill göra detta för att alla som bor här idag ska känna till att de här människorna har levt här före oss. De var också Kungsbackabor, precis som vi, säger Lena Brorsson Alminger.

Utställningen ”Jorden ska minnas dig” visas onsdagar 14-18 och lördagar 10-15, fram tills 8 februari, på Hantverksstugan i Lindome. I februari hänger den på Sahlströms café i Anneberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS