Larm vid fulla stränder

Sommaren hägrar och turister förväntas till Halland – oavsett restriktioner. Därför kommer region Halland lansera en app som varnar vid köbildningar och fulla stränder.

Till skillnad från exempelvis Stockholm har Halland haft en mycket lugnare resa vad gäller covid-19. Utvecklingen är fortsatt lugn, men nu väntar sommarsemestern med sol och bad.

Smittskyddsläkare Maria Löfgren på Region Halland anser att man bör vara fortsatt väldigt försiktig med resandet. Rekommendationerna på en till två timmars resa ska inte ses som en lättnad.

– Var och en måste fundera på om resan är nödvändig. Man bör också se till så att den kan genomföras på ett säkert sätt och så att man kan ta sig hem från resmålet om man skulle bli sjuk, säger Maria Löfgren.

Res inte, men gå gärna ut! Var budskapet som Maria Löfgren ville skicka ut.

Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör, konstaterar att Halland är en sommardestination och att det finns bokningar på olika semesterorter i länet.

– Det vi måste reda ut är hur vi hanterar besökarna. Vi planerar att göra en app som larmar när det är fullt på stranden. Den kan då berätta att det är fullt på exempelvis Skrea strand och att man då kan åka till någon bokskog istället, säger Bo-Josef Eriksson.

För att appen ska fungera kommer region Halland ha olika personer som rapporterar in när det är mycket folk på ett besöksmål.

– Vi ska kunna skicka ut pushnotiser. Om det är mycket folk på stranden ska vi kunna uppmana folk att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Bo-Josef Eriksson.

Hälso- och sjukvårdsdirekör Martin Engström berättar att Halland har haft en flack kurva under hela pandemin.

– Om folk tar med sig smittan hit under sommaren, så hamnar vi i ett annat läge. Men om inget händer så lär vi ha en lång period med måttlig påverkan på vården i Halland. Vi har en viss marginal att kunna hantera fler patienter, säger Martin Eriksson.

Under pressträffen visade region Halland hur många som dött i länet respektive vecka. Det är allt färre, men Maria Löfgren anser det är för små siffror för att kunna dra en slutsats.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Så många har dött i Halland

Vecka 18: 7.

Vecka 19: 5.

Vecka 20: 3.