Arkivfoton

Läkare misstänkte syfilis – får kritik

En läkare berättade för en patient att ett sår kunde vara syfilis, vilket senare visade sig vara felaktigt. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för hur hen hanterat ärendet.

Det var under 2016 som patienten sökte akut vård i Kungsbacka för ett sår på sitt könsorgan. Enligt anmälan ska läkaren då ha sagt att det ser ut som syfilis. Enligt patienten ska läkaren skrivit ut medicin mot sjukdomen i förebyggande syfte och hänvisat patienten till att söka vård vid en annan vårdanrättning.

Patienten uppmanades, efter att ha ringt en hudklinik, att få ett andra utlåtande. Från samma vårdställe fick då patienten en annan läkare som misstänkte en helt annan sjukdom. Dagen efter bekräftade också en expertläkare att det inte handlade om syfilis utan om en annan sjukdom, enligt patientens IVO-anmälan.

Efter att IVO granskat ärendet kritiserar de också vårdgivaren för att patienten inte fick ett sakkunnigt och omsorgsfullt omhändertagande.

De menar att undersökningen inte gjordes skyndsamt vilket ska göras om en läkare misstänker en allmänfarlig sjukdom. De menar också att patienten inte fick tillräcklig information om tänkbara orsaker till såret. IVO konstaterar också att syfilis är en relativt ovanlig könssjukdom i Sverige och att läkaren borde ha informerat patienten på ett annat sätt.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar