Läkarbrist stänger vårdavdelning

För två månader sedan vädjade Närsjukhusets personal till sjukhuschefen om mer resurser till Kungsbacka. Nu är läkarbristen ett faktum och hela mag- tarmmottagningen stängs och flyttas till Varberg och Halmstad.

Redan i somras varnade vårdpersonalen för konsekvenserna om inte politikerna sköt till mer resurser till Närsjukhuset. Uppropet var utformat som en skrivelse till sjukhuschefen i Halland och till alla ledande vårdpolitiker, och samtliga personalgrupper skrev under. Bland annat menade de att verksamheten i Kungsbacka fick alldeles för lite pengar i förhållande till befolkningen och de varnade för att personalbristen snart var ett faktum. De vittnade om hur anställda helt enkelt inte orkade med arbetsbelastningen, utan valde att söka sig till andra sjukhus i stället. Både mag- och tarm-vården och kardiologin fick enligt uppgift helt förlita sig på hyrläkare, men bemanningsproblemen fanns också på andra vård-specialitéer. Men framför allt var de anställda på Närsjukhuset oroliga att utarmningen skulle fortsätta, så att enheter tvingades lägga ner.

Det händer nu. Från årsskiftet flyttar hela mag- tarmmottagningen över till Varberg och Halmstad. Det sker efter ett beslut i ledningen för Hallands sjukhus, den gemensamma benämningen på sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Upp till 600 patienter i Kungsbacka berörs av stängningen.

En av dem är Cecilia Brock, som har en kronisk tarmsjukdom som gör att hon periodvis måste söka vård två gånger i veckan.

– Ingen har sagt något. Jag fick beskedet att kliniken skulle lägga ner från den hyrläkare som varit inne på mottagningen, säger hon.

Vart hon ska ta vägen nu är oklart.

– Jag får inga besked om vart jag ska vända mig för att kunna få vård efter årsskiftet, säger hon.

Cecilia Brock är djupt kritisk till att sjukhusledningen i regionen nu lägger ner mag- och tarmmottagningen på Närsjukhuset.

– Det är så många som berörs, detta är inga ovanliga sjukdomar. Jag vet att personalen tidigt slog larm om att de behövde mer resurser, för att det fanns så mycket att göra. De fick hela tiden fler och fler patienter, men inte mer resurser, det är tyvärr så det sett ut. Till slut måste de värna om sin egen hälsa, och väljer att sluta, ingen tjänar på att vårdanställda också bränner ut sig, säger Cecilia Brock.

Men framför allt är hon missnöjd med att Kungsbackas närsjukhus behandlas med armbågen.

– Är inte våra skattepengar lika mycket värda som i Varberg och Halmstad? Kungsbacka är Hallands näst största stad, med snart 90 000 invånare, då ska väl vi ha rätt till lika bra vård som de har i de södra delarna. Och de vill ju helst inte att vi ska söka oss norrut, till Göteborg och Västra Götaland? Vi från Kungsbacka är ju en av de största nettoinbetalarna av skattepengar i hela region Halland, säger hon.

Konflikten mellan de södra och norra delarna av länet är inte ny och var en bärande del av de vårdanställdas kritik mot sjukhusledningen i somras. De ansåg att det fanns en klar Halmstads-slagsida i hur vården organiseras i Halland och att Kungsbacka närsjukhus är förlorare i det arbetet.

Kristdemokraten Benny Strandberg från Anneberg är blivande regionråd i region Halland och han kampanjade hårt i valrörelsen för mer resurser till Närsjukhuset. Han tillträder officiellt i sin nya roll först efter årsskiftet, men säger sig ha fått information om det som nu händer på mag-tarmmottagningen i Kungsbacka.

– Som jag förstått det så handlar detta bara om en temporär förflyttning av mottagningen, men det finns ingen medveten strategi att avlöva närsjukhuset bakom detta. De har varit tvungna att använda bemanningsläkare, och när de slutar går det inte att fortsätta, i alla fall inte om man vill upprätthålla patientsäkerheten, säger han.

Enligt Strandberg så är erbjuder närsjukhuset högt specialiserad vård i flera olika former. Baksidan är att verksamheten blir känslig när specialläkare och expertsjuksköterskor av en eller annan anledning väljer att sluta.

– När de är så få specialister som här så blir det känsligt. Och går det sedan inte att rekrytera nya medarbetare då tvingas vi göra en sådan här temporär flytt, säger Strandberg.

Vad säger du till patienter som menar att Kungsbacka betalar lika mycket skatt som resten av Halland, men får mindre vård för pengarna?

– Självklart ska alla i hela regionen ha rätt till en likvärdig vård. Men vi måste också tänka på patientsäkerheten, och för att garantera den tvingas vi göra den här åtgärden, säger Benny Strandberg.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se