Förskolan Grunden är hyllad. Men den måste ändå ge vika för en ny väg som planeras genom området. Den nya vägen ska innehålla tung trafik till och från det nya industriområdet vid Klovsten. Foto: Tobias Sandblom

Kungsbackaskogen i farozonen?

Om 2,5 år finns förskolan Grunden inte mer. Då kommer en ny väg att gå rakt över den till det nya industriområdet på Klovsten. Risken finns att en del av Kungsbackaskogen tas bort.

I 30 år har förskolan Grunden legat i Kungsbackaskogens utkant, nära Klovstens återvinning. Snart ska en ny väg dras i området, bland annat för byggtrafik till det nya industriområdet som planeras på Viavests och kommunens mark.

Det innebär att förskolan måste rivas och få en ny plats.

– Det stämmer att en sådan väg planeras. Tanken är att göra en ny rondell nedanför den befintliga in till Klovsten. Där ska den tunga trafiken kunna köra, arbetstransporter och liknande, säger Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern.

Farhågor gör gällande att även en del av Kungsbackaskogen kommer att försvinna när den nya vägen anläggs. Det hoppas inte Fredrik Hansson.

– Inget nämnvärt av Kungsbackaskogen kommer att tas i anspråk. Jag hoppas inte man behöver röra friluftsområdet alls. Joggingspåret kommer definitivt inte att beröras och därifrån lär man inte ens kunna se den nya vägen, säger Hansson.

Förskolan Grunden, som drivs som ett personalkooperativ, har tidigare varit både vandrarhem och scoutkår. Kommunen kommer nu att arbeta för att de får nya lokaler.

– Jag vet att deras verksamhet är ypperlig. Vi välkomnar ju dessutom alternativa driftsformer. Min förhoppning är att vi ska hitta en ny lokalisering inom vårt befintliga bestånd, säger Fredrik Hansson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar