Kungsbackas pappor tar ut närmare en tredjedel av föräldraledigheten. Akrkivfoto.

Kungsbackas pappor bäst i Halland

Papporna i Kungsbacka är bäst i Halland på att ta ut föräldraledighet. Det visar färska siffror från Försäkringskassan.

I Kungsbacka tar papporna ut 29,8 procent av föräldraledigheten. Rikssnittet är 27,6 procent. Enligt försäkringskassan så har antalet föräldradagar som pappor i Sverige tar ut ökat stadigt de senaste tio åren, med sju procentenheter, men fortfarande är det en bit kvar till ett helt jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen.

– Det tar lång tid att ändra på gamla mönster. Men vi har i alla fall kommit halvvägs sedan reformen infördes för över 42 år sedan, 1974. I början var det små steg, när den infördes var det 0,5 procent av papporna som var hemma med barnen. Nu är det i genomsnitt drygt 27 procent, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Enligt Niklas Löfgren är det ett långsiktigt projekt att få fler pappor att vara hemma med sina barn. I dag har varje förälder rätt till hälften av de 480 föräldradagarna och 90 av dem är vikta till respektive förälder. I genomsnitt tar papporna ut 106 dagar innan barnen fyllt åtta år.

– Många av papporna tar ut dagar när barnen är i förskoleåldern men det är önskvärt att de tar ut dagar tidigare. Det finns en hel del kvar att göra. Men få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Vad är det för förutsättningar i de kommuner där pappor tar ut flest dagar?

– Vi har sett en bra koppling till arbetsmarknaden, att man har jobb. Papporna har i högre utsträckning högre inkomster och är välutbildade. I de familjer där de delar på dagarna har mamman i regel högre utbildning än mannen. Att dela på föräldraledigheten påverkar parrelationen. Motsatsen som vi ser i kommuner där färre pappor är hemma med barnen är en svag koppling till arbetslivet, lägre utbildning och inkomst.

– Det handlar också om normer, hur okej det är på arbetsplatsen att var hemma, säger Niklas Löfgren.

Vad vinner pappor på att vara hemma med sina barn?

– Jag vill hänvisa till en undersökning i Kamratposten för ungefär tio år sedan. Då frågade tidningen 6 000 barn vem de skulle prata med i första hand om de var ledsna. 40 procent svarade mamma, sen kom någon annan, en kompis, ingen alls och på femte plats med fem procent kom pappa, säger Niklas Löfgren.

– Så det man vinner är att man tidigt skapar en relation och får en bra kontakt med sina barn.

Niklas Löfgren säger också att när papporna upptäcker det är det fler som väljer att vara hemma med sina barn.

– Få pappor ångrar att de varit hemma för länge med sina barn.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Fakta: Föräldraledighet

Försäkringskassan har jämfört pappors uttag av föräldrapenning under perioden september till oktober 2016 med samma period 2017.

I Halland har uttaget ökat med 4,7 procent mellan 2016 och 2017.

Källa: Försäkringskassan

Relaterade artiklar
Fler artiklar