Kungsbackaparet städade upp skräp i skogen — hyllas i sociala medier

Christina och Erling bor längs Arendalsvägen, ett av många grönområden där skräp dumpas i skydd av mörkret. I förra veckan fick paret nog och röjde på egen hand bort en hel vagnslast med bråte. Nu hyllas paret i sociala medier.
– Jag ville mest visa hur illa det ser ut, så kanske någon tar det till sig, säger Christina.

ANNONS
|

Erling Bengtsson och Cristina Mattsson bor längs Arendalsvägen, som går från Borgås och ända ut i Sandsjöbacka. Området är naturskönt men ligger samtidigt inte långt från centrala Kungsbacka. Det kan vara en av förklaringarna till de många skräpdumpningarna i området, menar Erling Bengtsson. För längs både vägen och på småvägarna in i skogen har både det ena och det andra dumpats genom åren. En gång hade någon till och med dumpat av ett helt kylskåp intill vägföreningens sand-depå.

LÄS MER:Svinholmen döljer 40-årigt sopberg – nu ska miljöriskerna undersökas

Härom veckan var det dags igen. Då hittade Erling och hans sambo Christina en skräphög med både sopor, hushållsartiklar och till och med möbler kastade bara ett par meter från vägen.

ANNONS

– Man undrar ju hur det går till, men det är väl någon som stannat en kväll och bara tömt bilen, säger Erling en aning uppgivet.

Ingen annan gör det

Till slut fick han och Christina nog, kopplade på den egna kärran och åkte upp för att städa och köra undan bråten.

– Det är ju tyvärr ingen annan som gör det. Dels är man ju rädd att det ska komma fler och fylla på med mer skräp, men framför allt vill man ju inte det ska se ut så i området, säger Erling.

Christina passade dock på att ta ett par bilder och lägga upp i en populär Facebook-grupp.

– Jag tänkte att om folk får se hur illa det här faktiskt ser ut så kanske det är i alla fall någon som tar åt sig, säger hon.

Mycket sympati för insatsen

Inlägget delades flitigt och Christina och Erling fick massor av sympatiyttringar för initiativet. Och teorierna var många om vem som kan ha legat bakom dumpningen.

– Och visst kanske det var så att någon hade hyrt en kärra för detta, men inte hann in på återvinningen före det stängde. Men det är ändå en klen ursäkt, funderar Erling.

LÄS MER:Säröborna blir av med återvinningen – var ett svartbygge

Men problemen med att skräp dumpas i skogen är inte nya. Varje år rycker kommunen ut för att sanera och samla ihop mer eller mindre allvarliga dumpringar i naturen.

ANNONS

Jens Loreskog, enhetschef på kommunens tekniska förvaltning, menar att problemet med skräpdumpning är svårt att komma åt.

– Det är ju svårt att förstå varför folk dumpar skräp och avfall i skogen eller på allmän plats när det är gratis att åka till återvinningen. Jag har försökt förstå hur de tänker, men jag begriper det inte, säger han.

”Stora problem med skrotbilar”

LÄS MER:Två tredjedelar av soporna i Kungsbacka sorteras fel

Enligt Loreskog har en dom i Högsta domstolen dessutom slagit fast att kommunen har ett långtgående ansvar med att forsla bort dumpat avfall.

– Det finns ett område vid Skärsjön där det är stora problem med skrotbilar som blir stående i skogen. Där har vi tidigare varit inne och forslat bort bilar och skrot, men det är svårt att komma åt, det kommer snart nya. Nu försöker vi ha en dialog med markägaren och se om vi kan stänga stickvägarna i skogen, säger Jens Loreskog.

60 ton avfall om året

Enligt en mätning som kommunen gjorde 2019 handlar det om cirka 60 ton avfall som årligen transporteras bort av kommunens personal. Inte sällan handlar det då om skrotbilar, bildelar eller andra mer skrymmande metalldelar. Men det förekommer också att kommunen får rycka in och forsla bort möbler, byggavfall och annat som dumpats på allmän mark runt om i Kungsbacka.

ANNONS
ANNONS