Kungsbacka stoppar tomater och gurka i bamba

Populära grönsaker som tomater, gurka och paprika försvinner från elevernas meny i Kungsbacka kommun. I alla fall temporärt. Pausen för grönsakerna beror på att kommunen vill minska sitt klimatavtryck – och för att spara pengar.
– Vi försöker jobba mer säsongsbetonat, säger Susanne Söderman måltidsutvecklare på Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Att få barn att äta grönsaker är ofta lättare sagt än gjort. Och nu står det klart att populära grönsaker som tomat, gurka och paprika temporärt försvinner från Kungsbackaelevernas meny i bamba.

Anledningen är att skolorna vill jobba mer säsongsbetonat med sina inköp.

– Vi har pausat de här grönsakerna eftersom vi vill titta på klimatet. Tomaterna köps in från utlandet och fraktas långa vägar. Vi har ju en klimatstrategi i Kungsbacka som vi vill följa. Sedan är det ju lite ekonomi i det här också, säger Susanne Söderman.

Men helt borta kommer tomaterna och gurkorna inte att vara, vilket Norra Halland och SVT Nyheter Halland tidigare har rapporterat om. När det vankas hamburgare och tacos så kommer de numera exklusiva grönsakerna åter att finnas till elevernas förfogande.

ANNONS

Kål och morötter

– Tomaterna finns fortfarande inne i systemet. Förskolorna har fortfarande gurka och paprika finns i fryst form, säger Susanne Söderman.

Och bara för att det är skralt med dessa grönsaker går eleverna inte lottlösa. I stället kommer det att finnas mer säsongbetonade grönsaker som är mer tillgängliga nu.

– När jag var ute på skolan i Aranäs hade de isbergssallad, pumpa, majs, broccoli och blomkål, säger hon.

Är ni inte oroliga att eleverna kommer att äta mindre grönsaker när omtyckta varianter försvinner?

– Det som eleverna verkligen gillar är pizzasallad och morötter. Och det har vi fortfarande. Vi har bara kört med detta en vecka så än har vi inte fått in några reaktioner direkt, säger hon.

Eleverna får tycka till

Susanne Söderman understryker också att kommunen tar in elevernas åsikter. Hon träffar regelbundet elever i samband med ”måltidens dag” där eleverna själva får komponera en meny till bamba.

– Då är det eleverna själva som väljer maten och desserten. Vi vill ju höra vad de säger om det här, säger hon.

Kungsbackas tilltag gör att de nu gör likadant som många av Göteborgs skolor. Katarina Wochner Karlsson är enhetschef inom grundskoleförvaltningen måltid i Nordost. Hon berättar att det i flera år varit en strategi att inte servera tomater, gurka och paprika när det inte är säsong.

ANNONS

– Vi valde tidigt att inte ta in de grönsakerna mellan november och april. Vi bestämmer menyerna så under den perioden är det inte lika vanligt med exempelvis tacos eller hamburgare i skolmatsalen, säger hon.

Katarina Wochner Karlsson, enhetschef vid Grundskoleförvaltningen måltid Nordost förklarar att Göteborg stad länge arbetat med säsongsbetonade grönsaksinköp.
Katarina Wochner Karlsson, enhetschef vid Grundskoleförvaltningen måltid Nordost förklarar att Göteborg stad länge arbetat med säsongsbetonade grönsaksinköp. Bild: Privat

I stället fokuserar bambaköken i Göteborg på andra grönsaker där det ska finnas minst fem olika komponenter. Bland annat lyfter Wochner Karlsson upp att det alltid finns någon form av morot och pizzasallad i salladsbuffén.

– Vi har duktig personal som är bra på att göra fina salladsbord. Så våra elever har inte jättestor efterfrågan på tomater och gurkor, säger hon.

LÄS MER:Måltidens dag – skolan bjöd på 16 000 chokladbollar

LÄS MER:Då återvänder den populära rätten till bamba

LÄS MER:Vi elever blir inte mätta i bamba!

ANNONS