Kungsbacka ska bygga för en miljard om året

De kommande tre åren ska Kungsbacka rekord-investera och bygga för minst en miljard om året, för att möta den växande befolkningen. Och satsningarna ska finansieras med lånade pengar, ett trendbrott i kommunen.

– Behoven växer och vi måste satsa, men alla kan inte få allt, säger kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg (M).

Att Kungsbacka växer kan inte ha undgått någon. Runt om i hela stadskärnan pågår byggen, från nya parkeringshuset i kvarteret Valand till den kommande simhallen längst ut på Inlag. Badhuset är en rekordsatsning, planerad i tio år och med en totalbudget på dryga halvmiljarden. Men det slutar inte med den. De kommande åren kommer Kungsbacka att ta i rejält för att växa i takt med inflyttningen. Planeringen just nu siktar på investeringar på mellan 1,1 och 1,2 miljarder årligen.

– Expansionen är så stor de kommande åren, och det handlar framför allt om demografiska förändringar. Vi blir fler barn och fler äldre i Kungsbacka, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg.

I synnerhet är det de så kallade ”äldre äldre” som blir fler. De som är 85-plussare kommer den kommande tioårsperioden att bli 60 procent fler i Kungsbacka. Och i den åldern kan behovet av en plats inom äldreomsorgen förändras snabbt.

– Just nu bygger vi nytt äldreboende i Sandlyckan i Kullavik, i Särö hoppas vi att ett nytt boende står klart 2020 men behoven kommer att vara stora framöver, konstaterar Forsberg.

Annars handlar mycket av satsningarna de kommande åren om skolor och förskolor. I Kolla stadsdel, Kungsbackas hittills största bostadssatsning, byggs 1 100 nya bostäder. Kollaskolan byggdes för de unga i området, men är i dagsläget redan full. Då är området Kolla inte ens färdigbyggt ännu.

Kollaskolan var full redan från start – kunde ni politiker och planerare inte räknat bättre från början?

– Den är planerad för 700 elever, men byggarna var skickliga och såg möjligheter att utnyttja planerna fullt ut och bygga mera. Och Kungsbacka attraherar barnfamiljer, så är det, säger Hans Forsberg.

Får många barn

Som så mycket annat finns demografiska förklaringar. Kungsbackas bostadsmarknad går som tåget, med omfattande och stora nybyggen av i synnerhet bostadsrätter. Utbudet lockar unga högutbildade storstadsbor, på tröskeln till familjelivet, att flytta hit. Det är också ett statistiskt faktum att välutbildade och välavlönade invånare ofta skaffar fler barn. Och att Kollaskolan är fullbelagd är inte unikt. Också skolan i Björkris behöver byggas till för den växande skaran barn i närområdet.

Men det är inte bara äldreboenden, skolor och förskolor som måste fram när kommunen nu storsatsar. Av de cirka 1,2 miljarder som investeras nästa år handlar ungefär 800 miljoner om lokaler. Resten är vägar, eller olika utbyggnader inom det som kallas ”avgiftsfinansierad verksamhet”, alltså renhållning eller vatten- och avloppsbyggen. De satsningarna ska sedan hämtas igen via VA- eller renhållningsavgifter från kommuninvånarna. Men när allt läggs samman handlar det om stora summor.

– Det blir cirka 1,2 miljarder nästa år, kanske lite mer än så och det ser ut på ungefär samma sätt under 2020 och 2021.

Redan pågår bygget av nya simhallen, där första spadtaget togs för bara några veckor sedan. Den satsningen är en av de största som gjorts i Kungsbacka, någonsin. Notan för bygget hamnar på över en halv miljard, 526 miljoner, där över 100 miljoner läggs på den omgivande parken som anläggs runt simhallskomplexet.

Ny het debatt

Simhallssatsningen blev också startskott för en ny debatt kring föreningslivets förutsättningar. Att den växande befolkningen gillar sport och idrott och därför behöver fler ordentliga idrottshallar har inte kunnat missas av någon.

– Räknar man antalet idrottshallar per 10 000 invånare, så har vi fler än både Göteborg, Varberg och Halmstad. Närmast planerar vi en fullstor idrottshall till Åsa Gårdsskola år 2020, efter det är planen att bygga en likadan på Varlaskolan, som kan vara klar 2021. Men visst, vi har ingen stor arenahall, säger Hans Forsberg.

P-hus kan bli dyrt

En annan möjlig gökunge i boet är det parkeringshus som ska etableras intill Söderstaden, granne med Lindens Torg. Kostnaden uppskattas till 300 miljoner, pengar som kommunen vill ta tillbaka genom att sälja parkeringsrätter till fastighetsbolagen som ska bygga på Inlagsområdet. Tidigare har alliansen hävdat att det ska bli ett nollsummespel, där bygget till slut helt finansierats av intäkter från annat än skattepengar. Forsberg backar nu en aning från den målsättningen.

– Vi måste nog acceptera att en viss del av detta kommer att finansieras av skattemedel. Det handlar ju trots allt om en viss service som kommunen får stå för, de som besöker innerstaden kommer ju att behöva kunna parkera någonstans. Men den stora delen av kostnaden ska betalas av de som nyttjar p-huset, konstaterar Forsberg.

Låna för att betala

Nytt är dock att kommunen nu tänker finansiera de kommande investeringarna med lånade pengar. Tidigare har de styrande i stadshuset litat på överskott för att finansiera olika satsningar. Att låna pengar för att bygga ut och expandera är nytt.

– Det innebär att vi går från en skuldsättning på runt 600 miljoner idag till nånstans mellan 2,5 och 3 miljarder i framtiden. Jag har varit med och gjort budget i 18 år, och vi har för det mesta klarat oss med pengar från överskott och avskrivningar. Men detta är en tröskel, och där är vi nu. Och det ser likadant ut i hela Sverige, med att det blir fler barn och fler äldre, säger Forsberg.

Det är tunga satsningar, under ett par år. Känns det inte lockande att höja skatten?

– Det har jag inte funderat på. Tanken är att vi ska kunna komma tillbaka till mera normala förhållanden efter 2022, där vi investerar i en mer normal takt, där vi kan använda överskotten till de satsningar som behövs, säger Forsberg.

Kungsbacka har haft sin skattesats i princip orörd sedan tidigt 00-tal. Då gjordes två höjningar i ganska snabb följd.

Högt i Halland

Idag har Kungsbacka en kommunalskatt på 21,33 kronor.

– Vi ligger ungefär en krona över Varberg och Halmstad. Det är sällan någon hör av sig till mig för att klaga på skatten. Det är i så fall om man möter folk på torget, att den åsikten kommer. Jag svarar alltid att vi är en växande kommun, vi investerar mycket och därför måste vi ta ut lite mer, säger Hans Forsberg.

Kungsbacka har varit skickligare än andra kranskommuner på att slå mynt av närheten till Storgöteborg. Pendeltåget, havet och den lilla pittoreska innerstaden är fortsatt starka varumärken. Det går snabbt att utläsa ur vilken mäklarannons som helt.

– Det är attraktivt att bygga i Kungsbacka och vi har en fantastisk möjlighet att växa hållbart, att bygga ut den kommunala servicen, samtidigt som vi klarar vår ekonomi. Invånarna måste kunna känna en trygghet i att det finns plats på skolorna eller förskolorna, eller att det finns en plats på äldreboende, när det behövs. Men alla kommer inte att kunna få allt, säger Forsberg.

Att kommunen plötsligt skaffar sig en omfattande låneskuld är nytt. Vilka risker ser du?

– Det skulle vara en räntehöjning. Om räntan går upp med två procent så betyder det ungefär 50 miljoner att betala bara i räntor. Fortsätter vi ha överskott så klarar vi en sådan höjning, men det finns många som tycker att man ska inte betala ränta med skattemedel, det är inte hållbart på sikt. Men detta är en begränsad period, där vi snart hoppas vara tillbaka och växa i den takt vi klarar av, säger Forsberg.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se