Kungsbacka har bland de högsta inkomstnivåerna i landet. Foto: arkiv

Kungsbacka med i lönetoppen

Invånarna i Kungsbacka har bland de högsta inkomsterna i landet. De hamnar på plats nummer 13 i SCB:s statistik, efter kommuner som Danderyd och Nacka.

Förra året var medianinkomsten i Sverige 270 000 kronor. Medianlönen är den lön som ligger precis i mitten av spannet vilket innebär att antalet svenskar som tjänade mer än denna summa är lika stort som antalet som tjänade mindre. Kungsbacka hamnar långt över detta med en medianinkomst på nästan 319 000 kronor, det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Kungsbacka hamnar på plats nummer 13 av landets 290 kommuner. Allra mest tjänar invånarna i Danderyd som hade en medianinkomst på 362 000 kronor 2016.

–  Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist.

Bland kommunerna i Göteborgsområdet är det bara Härryda som har en högre inkomstnivå än Kungsbacka: 325 000 kronor.

Elvira Linderot

Fakta: Inkomsterna i landet

Medianinkomst per kommun 2016.

De fem högsta: Danderyd, Täby, Lomma, Nacka, Ekerö

De fem lägsta: Eda, Årjäng, Högsby, Ljusnaberg, Perstorp

Kungsbacka: Plats nummer 13.

Källa: SCB

Relaterade artiklar
Fler artiklar