Arkivfoto

Kungsbacka – Kingdom of Lagom

KRÖNIKA

Det är nytt år, 2018, och det är valår. Och i Kungsbacka slipar partierna på lokala valfrågor. Frågar man dem rakt ut, vilket vi har gjort, så svarar de samfällt ”bostäder och integration”, rakt över blockgränserna. Det är inte jättelokalt. Hela Sverige snackar inte om annat.

Men lita på att politikerna funderar på vad som kan ge det stora språnget – lokalt?

I statistiska topplistor på kommunernas verksamheter, och ja, vi får massa såna på redaktionen, så hamnar Kungsbacka inte sällan i mitten. Inte för mycket, men heller inte för lite. Lite svenskt mellanlagom. Inte bäst. Inte sämst. Mittemellan.

Det är lite mellanmjölk över Kungsbacka. Kingdom of Lagom. Sällan ett problem, utom just i valtider. Så vilken är den stora stridsfrågan i höst? Muddra ån, kanske?

Flytta torgkiosken? Ni vet, den som anses så ful att det finns invånare som ”mår psykiskt dåligt” bara av att se den? Nja.

Ny simhall? Been there, done that, 2014.

Tågstopp i Åsa? Njäe, då inser väljarna bara att partierna röstar på en sak i Kungsbacka och en helt annan i Region Halland. Och risken finns att väljarna förstår att Halland kanske inte har Kungsbackas intressen i första rummet, utan Halmstads.

Bostäder? Kungsbacka bygger redan så det knakar, mest i väst, och att bygga mer, utan att anställa ett helt nytt stadshus, är svårt. Problemet är snarare att mark alltid säljs till högstbjudande och priserna blir därefter. Ungdomarna drar till storstan, och kvar blir ett Kungsbacka rikt på shoppingupplevelser men urvattnat på känslor, liv och rörelse.

Integrationen? Ja, Kungsbacka tar emot flyktingar, precis som alla andra kommuner i Sverige. Men valfråga? Kanske för somliga. Andra tycker att kommunen mår bra av nya invånare från övriga delar av världen, för den är ju, som bekant, större än Gottskär, Fjärås och Onsala.

Lokala valfrågor med spets är inte lätt. När M skulle kasta in lite sent valfläsk i förra valrörelsen lanserade de P-skivan med två timmars gratisparkering i innerstaden. Inte skattesänkning. Inte mer privatiseringar. Inte ”värna äganderätten”. Utan gratisparkering. I två timmar. Den politiska visionen. Den.

Men om den styrande ledningen i Sveriges 26:e största kommun har som affärsidé att sitta still i båten och spara en komma fem procent på den kommunala budgeten varje år, så blir valrörelsen därefter. Det är inget fel på ”Ekonomi i balans” eller ”Värna det kommunala självstyret”, men som valfrågor är det inget som direkt eldar massorna, eller väcker oppositionen.

Det finns en risk att Kungsbackapolitiken blir som linje 2 i kärnkraftsomröstningen 1980. Den där kärnkraften skulle avvecklas, men med förnuft. Kärnkraften finns fortfarande kvar. Men, handen på hjärtat, hur gott är det egentligen med mellanmjölk varje dag?

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar