Kunde inte stå kvar på torget – nu ser det likadant ut ”Till och med fulare”

För fyra år sedan mer eller mindre tvingades entreprenörerna bort från Lindens torg. Nu ser det precis likadant ut som tidigare.

– Jag tycker det är fulare till och med. Tråkigt att kommunen behandlar handlare så här, säger Daniel Pannas.

I mars 2016 ville ett antal företagare starta butiker. De blev anvisade till Lindens torg. Fiskhandlaren Kungsbacka fisk, skaldjur och delikatesser, Decontainer och Diné hamburgare blev alla stora publikfavoriter. Folk strömmande till Lindens torg för att äta eller handla inredning.

Men så beslöt Kungsbacka kommun att de skulle följa ordningsstadgan. Den innebär att torget var tvunget att vara tomt en gång i månaden för städning. Det skulle innebära att affärsidkarna skulle få hyra kranbil för att lyfta bort sina containrar eller vagnar. En del skulle få anlita elektriker och rörmokare.

– Det var väl egentligen inte val vi fick, vi ställdes inför ett ultimatum. För oss var inte det ett alternativ. Vi kunde inte vara kvar, helt enkelt, säger Mikael Zachrisson, som driver Kungsbacka fisk, skaldjur och delikatesser.

För honom och hans kompanjon löste det sig bra. De fick en ny plats, vid nya Willys på Inlag. Där har försäljningen gått mycket bra.

– Just då var det ju inte alls roligt, när vi blev av med platsen. Men nu har det ju blivit väldigt mycket bättre. Högre hyra, men betydligt bättre omsättning.

Diné hamburgare blev också en succé. De finns nu på Hede fashion outlet och i Göteborg. Riktigt lika kul var det inte för de tre kvinnorna som startade Decontainer. De satsade 100 000 kronor, men kunde inte vara kvar. De fick istället lägga ner verksamheten. Trion har nya jobb, men vill inte prata med Kungsbacka-Posten om det som varit.

Hur har det då blivit på Lindens torg? Nu står tre vagnar och säljer mat. Någon städning under vagnarna har det inte blivit.

– Ingen kan väl säga att det blivit bättre? Tvärtom är det ju sämre. Man möts av ett stort tält. Det är rostiga detaljer över allt och ser ganska bedrövligt ut. Jag tycker det är märkligt att kommunen kan behandla seriösa affärsinnehavare på det här sättet. Det här var tre unga kvinnor som ville satsa på sitt företagande. Borde inte kommunen värna om det?, säger Daniel Pannas.

Monica Neptun (L) är ordförande i tekniska nämnden och den som var med och fattade beslutet om att vagnarna och containern skulle bort.

– Det är jättetråkigt om handlare lägger ner sin verksamhet. Men vi har regler att följa även om man tidigare glidit på dem en aning. Vi tar ansvar för att reglerna blir lika för alla, sa Monica Neptun för fyra år sedan till Kungsbacka-Posten.

Nu säger hon så här:

– Vi har inte ändrat någonting i torgstadgan. Även de tidigare handlarna fick vara kvar, men kravet var att de skulle kunna flyttas en gång i månaden med en vagn som går att rulla bort.

Städas det något nu?

– De städar varje månad, tror jag.

De som Kungsbacka-Posten talat med säger att det inte sker någon städning månadsvis på ytorna.

– Det låter märkligt om det stämmer, men det är något som jag får ta med mig, säger Monica Neptun.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se