Arkivfoto

Krönika: Simhall – billigt, snabbt och bra?

krönika

Beslutet är taget, budgeten spikad och Kungsbackas nya simhall ligger på ritningsbordet. Nu ska den bara byggas också. Och i branscher där man beställer och bygger saker finns ett kul uttryck, vi tar det på engelska först, det är roligast då: ”Cheap, fast, good? Pick any two”. Alltså, ungefär ”billigt, bra och snabbt – välj vilka två som helst”. Så när man knallar iväg för att träffa konstruktören och beställa sin produkt, så lägger han lite artigt fram formuläret med ”cheap, fast, good – pick any two”, och väntar på att vitsigheten ska sjunka in.

Välj två – inte alla tre. Snabbt och billigt? Visst, men det blir inte bra. Bra och billigt? Då tar det tid. Snabbt och bra? Det blir dyrt. Och så vidare.

Jag tänker på det nu när nya simhallen diskuteras. Ni vet, det närmast heliga vallöftet vars nota skrämmer slag på politikerna i stadshuset. De har satt av 426 miljoner, inte en krona till, och nu kämpar tjänstemän och tjänstekvinnor med att försöka ticka av alla boxarna på den minst sagt omfattande önskelistan om vad nya simhallen ska innehålla. ”Cheap, fast, good – pick any two”.

Läs mer: Inga mer pengar till simhallen

Simhallen har ältats i mer än ett decennium, i alla fall sedan det upptäcktes att ”good” inte bockades av när den gamla beställdes. Renoveringsbehoven har varit omfattande, periodvis har hela anläggningen stängts och den är dyr, både att värma och hålla igång.

En ny simhall är på riktigt. Det är en present till väljarna, ett önskemål som kommit upp på gator och torg, i medborgardialoger och i politiska framtidsspaningar. Alla, säger alla, folkvalda i Kungsbacka står bakom bygget. De nästan slåss om att ta åt sig äran för att en ny simhall nu ska bli verkstad och inte bara snack. Bråttom är det också, byggstart planeras redan nästa år.

Men när allt nu ska bli verklighet så börjar rödpennan redan vässas. Något måste bort. Förslaget nu är att banta bassängbredden med fyra och en halv meter. Stega upp det. Inte mycket, eller?

Läs mer: ”Snåla inte – gör rätt från början”

Kanske inte. Men nog för att nya, fina och svindyra simhallen ska kritiseras redan från dag ett. För är bredden på bassängen mindre än 25 meter så håller den inte måttet för riktiga simtävlingar. Det handlar om tolv miljoner. Av 426. Och hela simhallsprojektet har en slutnota på 526 miljoner. För på samma räkning ligger också ett parkområde, med gator och vägar och annat, för ytterligare hundra miljoner. Det kanske bara är jag, men i det sammanhanget känns det rätt osmart att tjafsa om 4,5 meter och tolv miljoner?

Nya simhallen ska ju trots allt stå i kanske 50 år. Och hur var det nu igen – ”Cheap, fast, good? – Pick any two”. Kryssa rätt.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar