Fotomontage

Krönika: Hinner vi dra ur kontakten?

En god vän, vi kan kalla honom Filip, har skaffat robotgräsklippare. Och blivit så förälskad i den lilla maskinen att han gett den namnet Harry. Enligt hans fru så står Filip ofta och kikar ut på gräsmattan och undrar kärleksfullt ”var är Harry?” Hunden undrar varför husse glömt bort honom och i det stora hela är det en gullig bild av hur den nya, moderna robottekniken nu på allvar vandrar in i våra liv.

Så långt från robotarna i den allra mest blytunga film-dystopin någonsin, Terminator II, ett James Cameronskt mästerverk från tidigt 90-tal. I filmen skickas en robot från framtiden tillbaka i tiden för att rädda mänskligheten. Terminatorn, Arnold Schwarzenegger i sitt livs roll, förklarar för människorna att datorn Skynet, som sköter framtidens kärnvapen, blir självlärande och utvecklar ett självmedvetande. Så klart går det inte bra.

Apokalypsen beskrivs så här, och jag lånar dialogen, rätt ur filmen och på originalspråk: ”Skynet begins to learn at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m, August 29th. In a panic, they try to pull the plug.” Skynet, den självlärande datorn, inser att människor kan stänga av systemet. Och när människorna försöker dra ut sladden är det försent. Skynet har redan startat tredje världskriget.

En förbannat bra film, men ganska otroligt, visst? Trodde jag med. Tills jag läste om Facebooks försök med självlärande datorer, artificiell intelligens. Två experimentdatorer, så klart gulligt döpta till Alice och Bob, började plötsligt prata med varandra på ett helt nytt språk, okänt för mänskligheten. Ett. Nytt. Språk. Och, de enda som förstod språket var de två datorerna. Programmerarna tittade storögt på och – gissa vad de gjorde sen? Rätt – de drog ur sladden.

Läs nu detta med österrikisk Schwarzenegger-brytning: ”In a panic, they try to pull the plug”.

Den här gången hann vi dra ur sladden.

”Vi ska utveckla artificiell intelligens som snackar med människor, inte med varandra”, förklarade Facebook, som inte såg något dramatisk i att de tvingades bryta strömmen. (Nädå, inte alls. Säkert)

Men man undrar ju, vad snackade de om, Bob och Alice? Och vad hade hänt om de fått fortsätta? De var ju som sagt självlärande. När Twitter jobbade fram en självlärande robot tog det ungefär en timma innan roboten blev rasist. Och började twittra ut rasistiska inlägg som kallade president Obama för ”apa”. Japp, Twitter drog ur kontakten.

Jag vet inte om du vet, men många av de texter du dagligen läser har skrivits av robotar. Jodå, datorer skriver både sportreferat och annan tidningstext. Inte i Kungsbacka-Posten, jag och kollegan Sandblom är fortfarande helt mänskliga. Men den artificiella intelligensen blir allt smartare.

Så jag tror inte det bara är kärlek när min kompis Filip står och kollar efter gräsklipparroboten Harry. Jag misstänker att Filip egentligen håller sig beredd att dra ur kontakten.

Annars, ha en fin lördag.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar