Köpstopp i en månad väntar familjen Jagetun

Skulle du kunna halvera ditt avfall på ett år?

Det hoppas familjen Jagetun i Fjärås kunna.

De är en av tre Kungsbackafamiljer som tävlar i årets upplaga av Minimeringsmästarna.

Det är dagen efter första informationsmötet och familjen Jagetun är något splittrad. Den första utmaningen i tävlingen gav dem nämligen köpstopp av grejer i en hel månad.

Ingen bok

Bortsett från mat får de alltså inte handla några varor alls – och under lunchen dagen därpå hade mamma Carina kommit på sig själv i bokhandeln där hon av gammal vana hade stått med två böcker som hon var sugen att köpa. Det var bara att lägga tillbaka dem.

– Köpstoppet ställde till det lite för vi ska på kalas med dottern och vi får ju inte köpa något… men när vi frågade om det, visade det sig att upplevelser går bra att handla, så det får bli bio-checkar istället. Och second hand-presenter.

Rolig utmaning

En annan som tyckte utmaningen var väldigt rolig i början är hennes dotter Amalia, 7 år. Mötet kvällen innan, med de övriga tävlande, hade varit roligt, barnen fick pyssla med gamla återbruksgrejer – och hon tyckte utmaningarna lät roliga. Till idag, då hon har smällt det hela.

– Det är roligt att utmana sig själv, säger Amalia och blickar ut över leksaksberget i vardagsrummet. Fast jag är ju en köptjej! Jag önskar att mamma inte hade sett den där tävlingen. Jag ska nog inte vara med på detta!

– Det här blir nog svårt, säger Carina och skrattar åt sin dotters bestämda åsikter. Vi har inte riktigt kommit in den där minimeringsandan än…

Minimeringsmästarna är alltså en tävling där hushåll tävlar i att minska sina avfallsmängder under ett års tid och idén kommer ifrån Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). Nu i mars startade den andra omgången av projektet där deltagarna får lära sig mer om miljöpåverkan och avfallsminimering genom tematräffar och utmaningar. Årets teman är hållbar konsumtion, matsvinn, textil och kemikalier. I slutet av året utses en Minimeringsmästare. Förra omgången lyckades deltagarna minska sina avfallsmängder med 50 procent.

Tre familjer

Från Kungsbacka deltar tre familjer, inklusive familjen Jagetun. Däremot kommer det att bli svårt för morbrorn, tänker Amalia. För det är han som serverar henne, och lillebror John, med alla leksaker. Minst tre leksaker har han med sig varje gång han hälsar på. Amalia gillar verkligen sin morbror.

– Men det där smyckesskrinet får jag nog vänta på nu, suckar hon. Det blir för svårt detta. Jag älskar att handla!

Tillsammans med köpstoppet fick familjen även ännu en utmaning och gick därför ifrån mötet med en våg. Avfallet ska vägas vid varje tömning. Så det blir lite meck, konstaterar Carina Jagetun.

– Men vi sökte för att jag är intresserad av miljöfrågor och vill ha ha kunskap om hur man förändrar våra beteenden, säger Carina Jagetun. Vi får tänka till och det är så lätt att konsumera. Jag ser det som ett kunskapsprojekt främst, även om det är ett kul sätt att göra det på med en tävling.

Carina Jagetun kommer gå all in i tävlingen och ser verkligen fram emot utmaningen.

– Vi kommer hålla ut. Det gör vi, säger hon bestämt.

Amalia har en annan åsikt och säger när hon står på huvet i soffan:

– Inte bra detta. Jag har gett upp.

Fredric Askerup

kungsbackanytt@otv.se