Efter att filmen blev känd fick flickan utstå glåpord. Hon kallade "hora", "porris" och "porrstjärna". Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto

Kompisarnas sexfilm slutar i rätten

Kompisarna hade fest i stugan. När två i gänget hade sex, filmades det och hamnade sedan på nätet. En kul grej, menar en av dem som filmade.

Nu står tre pojkar åtalade. Den utsatta flickan är knäckt. Efter att filmen blev känd kallades hon bland annat ”porris”, ”porrstjärna” och ”hora”.

Det var en sommarkväll förra året i Kungsbacka kommun. I en stuga hade kompisar samlats för att ha fest. Samtliga inblandade är i gymnasieåldern. Några drack alkohol. Någon pekades ut som kraftigt berusad. Han har dock ingen central roll i händelsen som snart ska avgöras av Varbergs tingsrätt.

En tjej och en kille hade fattat tycke för varandra. De bad kompisarna lämna stugan eftersom de skulle ha sex. Utifrån stod två av pojkarna och filmade akten. En av pojkarna delade sedan filmklippet på Snapchat och i en chattgrupp.

– Det var tänkt att vara en rolig grej för att skoja med NN (pojken i filmklippet), förklarar en av de åtalade i förhör.

Han står nu åtalad för grovt förtal, vilket är det allvarligaste brottet. Åklagaren menar att pojken genom att dela den kan ha utsatt deltagarna i filmen för andras missaktning.

Och så blev det.

Flickan i filmen fick en chock när pojkarna på festen spelade upp klippet. Hon berättade att hon inte ville se materialet.

Värre blev det när hon kom till skolan.

Där kallades hon ”porrstjärna”, ”porris” och ”hora” av särskilt en pojke. Han står nu åtalad för ofredande. Den alternativa rubriceringen för pojken är förtal eftersom åklagaren anser att han utpekat flickan som ”klandervärd i sitt levnadssätt”.

När flickan konfronterades i skolkorridoren ville hon bara fly. En lärare fick kännedom om händelsen och kallade till sig rektorn. Under samtalet bad pojken flickan om ursäkt.

Pojken i filmen säger i förhör att han inte tycker det var särskilt roligt att förekomma på filmen, men att han inte ville gå i klinch med sina kamrater.

Lagen om kränkande fotografering trädde i kraft 1 juli 2014. Innan dess gick brottet under sexuellt ofredande.

– Men man såg att det fanns en lucka i lagen. När man inte vet om att man blir filmad så faller det inte under sexuellt ofredande. Därför kom brottsrubriceringen kränkande fotografering. Det innebär att man inte behöver vara naken för att det ska vara ett brott. Om man har en kamera på en toalett eller liknande utrymme så kan det handla om kränkande fotografering. Men givetvis är det försvårande om det sker under en sexakt, säger Jon Lindahl, kammaråklagare och den som väckt åtal i målet.

Kan man tala om ungdomligt oförstånd?

– Nej, det är ett alldeles för högt straffvärde för det. Det brukar vi kunna hänvisa till vid exempelvis ett snatteri, men detta är för allvarligt. Här råder absolut åtalsplikt. I det här fallet är flera ungdomar indragna och det är viktigt för att utreda vem som har gjort vad, säger Jon Lindahl.

Två personer är åtalade för att ha filmat samlaget mellan ungdomarna, men en av dem är också åtalad för grovt förtal. Det var han som la upp klippet på nätet.

– Det är den allvarligaste biten, att sprida filmen vidare. Det finns ju en risk för att materialet finns på nätet för alltid.

Finns det risk att vi får se fler sådana här mål i framtiden?

– Jag hoppas självklart inte det. Men jag läste nyligen om ett fall i Danmark är 1 000 ungdomar åtalats för att ha spridit liknande filmklipp. Någon har lagt upp det och sedan har det delats mellan olika personer och var och en gör sig skyldig till brott. Jag tror inte att man tänker på vad man gör och det går inte utesluta att något liknande skulle kunna hända här, säger Jon Lindahl.

Erica Ekenmo är rektor i Kungsbacka. Hon delar uppdraget lika mellan Aranäsgymnasiet och Beda Hallbergs gymnasium. Hon har även arbetat på skolor i Göteborg.

– Jämfört med hur det var i Göteborg har vi väldigt lite av liknande händelser i Kungsbacka. Men vi arbetar väldigt mycket med hur man uppträder på nätet. Även om allt inte sker under skoltid så jobbar vi alltid med det, säger Erica Ekenmo.

Hon berättar att skolan har en rutin för kränkande behandling om något skulle hända. En anmälan skrivs och rektorn ska sedan utreda händelsen.

– Vi är inga poliser, men vi har en skyldighet att utreda. Faktum är att vi pratar väldigt mycket om nätet. Om man inte jobbar med frågan kan det hända fler gånger. Men även hemmiljön är viktig, att man pratar om det i hemmet.

Är det svårt att hänga med?

– Nja, det tycker jag inte. Jag är inte jättegammal, men utvecklingen går snabbt och eleverna är väldigt snabba. Jag hoppas och tror att det vi pratar om i skolan biter. Vi diskuterar både källkritik och vad som är okej på nätet, säger Erica Ekenmo.

Kajsa Lundell arbetar som civil utredare på polisen i Kungsbacka. Hon har inriktningen på ungdomar och var den som utredde fallet med filmen.

– Internet används ibland på fel sätt. Ibland skrivs det saker som man kanske inte tror är så illa, men där den andre personen tar väldigt illa vid sig. Mobiltelefoner och surfplattor är på gott och ont, säger Kajsa Lundell.

Beror det på ungdomligt oförstånd?

– Det kan nog vara både och. Det är en slags jargong hos ungdomar, men det är verkligen inte okej att skriva eller lägga ut vad som helst. Många ungdomar tänker nog inte på vilka konsekvenser det kan få.

Ulrika Landergren (L) är ordförande i gymnasienämnden. Hon diskuterade i veckan frågan om etik på nätet med gymnasieelever.

– Min uppfattning är att ungdomarna pratar mycket om dessa frågor. Sedan tycker de olika saker och var och en får själv definiera vad som är okej, vad man kan utstå. Sedan vet eleverna om att det är väldigt sällan något plockas bort från nätet. Det som en gång hamnat där, ligger där forever. Spridningen går oerhört fort, säger Ulrika Landergren.

Kan och bör politiken göra något mer?

– Frågan är om det är en politisk fråga. Detta handlar mer om samhällsutveckling där lärare och föräldrar får vara med och ta ett ansvar.

Vad kommunen tycker centralt får vi inte reda på. Christer Hagman, som är tf gymnasiechef, vill inte svara på frågor om vad skolan gör för att prata om etik på nätet och liknande. Han anser att frågorna bör ställas till någon av rektorerna.

– Det ligger inte på mitt bord. Det är en fråga för undervisningsorganisationen, säger Christer Hagman.

Men har frågan varit uppe centralt?

– Ja, det är klart att den har. Men du får prata med rektorerna. Detta ligger inte på mitt bord.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Antal anmälda brott

Kränkande fotografering i Kungsbacka kommun:

2013: 0.

2014: 0.

2015: 2.

2016: 1.

2017: 5.

Straffet för kränkande fotografering är böter eller fängelse i max två år. Den första domen som avkunnats var i Varberg. I oktober 2013 dömdes en man för att ha filmat en kvinna och hennes son i en dusch. Han dömdes att betala böter och skadestånd på 7 000 kronor.

Så åtalas pojkarna

Pojke 1:

Grovt förtal samt kränkande fotografering.

Enligt åklagaren har han både filmat och lagt ut klippet.

Pojke 2:

Kränkande fotografering.

Han har, enligt åklagaren, filmat sexakten.

Pojke 3:

Ofredande.

Enligt åklagaren har han vid upprepade tillfällen kallat flickan i filmen för ”hora”, ”porris” och ”porrstjärna”.

Relaterade artiklar
Fler artiklar