Kommunen slänger ut barnen

Barnen på Skogsalléns förskola slängs ut av kommunen. Anledningen är att förskolan Grunden behöver deras lokaler.

– Det är helt orimligt att göra på det här sättet. Man tror knappt det är sant, säger Joakim Jonsson, en av föräldrarna.

Kungsbacka-Posten har tidigare skrivit om Grundens förskola, som ligger vid Klovsten. De får inte vara kvar i sina lokaler eftersom en ny väg ska dras igenom deras förskola.

Istället har de fått nya lokaler, ett stenkast därifrån, i Skogsallén. Det innebär samtidigt att de 40 barnen som går på Skogsallén i nuläget inte får vara kvar efter år 2020.

– Jag har mycket svårt att se logiken i det här beslutet. Min treåring går på förskolan och ska tvingas byta förskola ett år innan hon börjar skolan. Det är helt orimligt. Så här kan man bara göra när det gäller barn. Om det hade handlat om vuxna så hade det varit fullständigt oacceptabelt. Tänk om man hade gjort så här med hyresgäster, vilket ramaskri det hade blivit, säger Joakim Jonsson.

Föräldern Maria Zachariadis anser att kommunen bryter mot lagen eftersom man inte gett föräldrarna någon möjlighet att tycka till innan beslut fattats.

Hon undrar varför kommunen inte informations- och samrådsskyldigheten inom kommunallagen. Dessutom skriver hon i det öppna brevet till kommunen:

”Vi efterfrågar kommunledningens förklaring till varför man så tydligt prioriterar skolgången och tryggheten för barnen som går på Grundens förskola framför våra barn som går på Skogsalléns förskola.”

Samtliga föräldrar på Skogsallén, 32 personer, har nu skrivit på en namninsamling för att försöka rädda förskolan. De har även skapat en Facebook-grupp för att driva opinion mot stängningen.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C), ordförande i servicenämnden, med ansvar för kommunens lokaler, menar att förändringen inte träder i kraft förrän om två år.

– Vi gav tjänstemännen updraget att titta på vad som kunde göras och de kom tillbaka med det här förslaget. Visst, jag förstår att de inte är nöjda, men det är ändå en ovanligt lång framförhållning, säger han.

Men ni slänger ut kommunens egen verksamhet, för att Grunden ska få lokalerna. Varför?

– Vi värnar om alla verksamheter, både interna och externa. Men ansvaret att informera ligger på för- och grundskolas förvaltning, och det är klart att detta kanske kunde gjorts bättre. Jag kan förstå att föräldrarna inte är glada, men ingen kommer att bli utan förskola, säger Fredrik Hansson.

Läs även: Förskolan rivs efter 30 år

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se