Knivhotade ägare och stal bil – döms till fängelse

Festnatten slutade med att två män knivhotade till sig i en bil i Kullavik. Nu döms de till fängelse respektive skyddstillsyn efter att de åtalats för en rad brott.

Det var i maj tidigare i år som de två männen, som är i 20 respektive 25-årsåldern, umgicks inne i centrala Göteborg. De ska ha tagit droger tillsammans innan de tog en taxi till Kullavik i Kungsbacka kommun tidigt på morgonen.

Det råder dock delade meningar mellan dem om varför de gjorde taxiresan. Enligt den yngre av dem var de införstådda med att de skulle stjäla en bil. Den äldre mannen hävdar i förhör att han trodde att hans medkumpan bodde i Kullavik och att de var på väg hem till honom. Den förklaringen avvisar dock Varbergs tingsrätt.

Väl framme i bostadsområdet i Kullavik knackade duon först på hos en villaägare och frågade om de fick köpa mannens bil. När det blev ett negativt besked på frågan fortsatte de vidare i kvarteret. Några minuter senare, strax före klockan sex på morgonen, kom de fram till huset där de stal bilen.

Ägaren, som skulle till jobbet, var på väg ut från sitt garage med sin cykel när de två männen kom fram till honom. Den ena av dem höll fram en kniv och sa åt honom att ge honom bilnycklarna. Bilägaren försökte då ta kniven från gärningsmannen men ramlade ut genom garagedörren och släppte då taget ”eftersom han blev rädd”.

De två männen tog efter det bilnycklarna och gick mot bilen. När bilägaren försökte fotografera dem med sin mobil stal duon också telefonen innan de körde från därifrån. Rånarduon kunde dock gripas redan samma dag vid lunchtid. Då hade de kört halvvägs till Borås.

Efter att de åtalats i början på juli dömdes de vid Varbergs tingsrätt för bland annat grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. Den yngre av de två männen erkände också i samband med utredningen att han rånat en snabbmatsrestaurang nära Landvetters flygplats med ett vapenliknade föremål två år tidigare.

Han döms därför till fängelse på ett år och fem månader. Den äldre av de två männen döms till skyddstillsyn och kontraktsvård. Duon ska också tillsammans betala närmare 60 000 kronor i skadestånd till bland annat bilägaren och försäkringsbolag.

Björn Alm