Knappt hälften har tagits emot

Kungsbacka ska i år ta emot 293 nyanlända. Hittills i år har knappt hälften fått plats, 35 procent. Nu kämpar kommunen för att få rum med alla. Bland annat kommer villavagnar snart att sättas på plats.

– Vi kan inte säga nej, alla kommer att komma, säger Karin Martinsson, tf integrationschef.

Det är uppenbarligen en svår situation Kungsbacka kommun sitter i. Ett glädjande besked för kommunledningen är att upphandlingen på de så kallade villavagnarna nu har gått igenom, ett överklagande fick avslag.

Affären innebär också att villavagnarna blev ett lite bättre avtal än väntat för kommunen. Istället för att betala 600 000 kronor per vagn, blev priset lite drygt 300 000 kronor per vagn. Totalsumman för de 50 villavagnarna lär hamna på 16,5 miljoner kronor.

– Vi är så klart glada över att det blev billigare än vad vi först hade räknat med. Samtidigt är det riktiga bostäder vi vill kunna erbjuda. I väntan på att sådana blir klara, är villavagnarna ett bra komplement, säger Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet.

Villavagnarna ska nu sättas ut. En del av dem kommer att hamna i ett område strax öster om Frillesås centrum. Några andra är tänkta att sättas på Ekenässkolan i Särö, där det idag står byggbaracker och paviljonger som ska bort. Dessutom planerar kommunen att ställa upp villavagnar på Ölmanäs ringväg i Åsa samt i Anneberg.

– När det gäller platser för dessa, så beslutas det av byggnadsnämnden. Men vi letar efter kommunal mark i hela kommunen där villavagnarna kan få plats, säger Fredrik Hansson.

Han tror och hoppas att Kungsbacka kommer att kunna ta emot alla 293 som ska anlända under 2018.

– Nu bygger vi som aldrig förr. I Kolla kommer lite drygt 150 hyresrätter att vara klara om ett år, det är ganska snabbt marscherat. Sedan har vi Tölö ängar där Eksta bygger lite större lägenheter som hyresrätter. Det blir 45 stycken totalt. Hälften blev färdiga i våras, hälften kommer att vara klara till hösten, säger Fredrik Hansson.

Han påpekar att det i områdena kommer att bo både nyanlända och svenskar som står i kö för att få en bostad, för att integrationen ska bli så bra som möjligt.

Karin Martinsson är också i grunden positiv när det gäller att kommunen ska lyckas ta emot alla nyanlända, men konstaterar samtidigt:

– Det blir jättesvårt, givetvis. Men vi måste ta emot resterande personer som inte har kommit, vi kan inte skjuta upp det, vilket vi har gjort tidigare. Jag tror vi fixar det om alla villavagnar kommer på plats, säger Karin Martinsson.

Samhällsbyggnadskontoret i Kungsbacka tittar över mark där man kan etablera bostäder snabbt, men även dessa tar relativt lång tid.

– Några nya modulhus har vi inte på gång. Däremot finns det en del fastigheter som kan göras om till bostäder lite snabbare än vanligt, säger Karin Martinsson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Två typer

Villavagnarna kommer som två olika modeller. Den första är en familjevagn för fyra personer med två sovrum, vardagsrum, kök och badrum.

Den andra är en vagn med två små separata lägenheter där två personer kan bo i varje lägenhet och där man får dela kök.