18-åringen blev misshandlad bakom ishallen. Där blev han också kissad på och bakbunden. Sedan fortsatte misshandeln i en lägenhet i Kolla där mannen spärrades in. Arkivfoto: Mats H Ljungqvist

Kissade på mannen och band fast honom

18-åringen ville lappa förhållandet med kompisar i Kungsbacka. Det slutade med att han blev nedslagen, urinerad på och bunden med en livrem. Kompisarna uppmanade honom att hoppa i Kungsbackaån.

Men istället blev han inlåst i en lägenhet och där ytterligare misshandlad och pressad på pengar.

Fem personer åtalas nu för människorovet i Kungsbacka i april. Den 18-årige mannen hade kommit tillbaka till Kungsbacka för att reda ut gamla dispyter. Han träffade sina gamla kompisar, de fikade och hade trevligt. Senare skulle de festa tillsammans.

De satt i en lägenhet i centrala Kungsbacka. 18-åringen blev då beskylld för att ha försökt stjäla marijuana från en 19-årig man, den som varit mest drivande i historien. 18-åringen förstod ingenting. Plötsligt flög fyra personer på honom och slog honom, bland annat lägenhetsinnehavaren, en pappa till en av ynglingarna.

De förde sedan ut 18-åringen från lägenheten. Bakom ishallen blev han svårt misshandlad. En av pojkarna bad sin pappa att sluta slå honom. 19-åringen sa att det ”bara var att fortsätta slå”. Samme man kissade sedan på 18-åringen. Därefter blev han bakbunden av sin livrem och beordrad att hoppa i Kungsbackaån.

– Om jag ser ditt huvud ovanför vattenytan kommer jag att trycka tillbaka det, så det är lika bra att du hoppar djupt, ska 19-åringen ha sagt.

– På något sätt lyckades jag tala 19-åringen till rätta. Jag slapp hoppa, säger 18-åringen i förhör.

Istället fördes han till en lägenhet i Kolla. På vägen dit såg ett vittne honom. Han blev chockad av hur 18-åringen såg ut efter misshandeln.

I lägenheten i Kolla låstes 18-åringen in i ett rum. Han påstods vara skyldig angriparna 30 000 kronor, en påhittad skuld som härstammar från en misslyckad försäljning av datorer. 18-åringen var inlåst i flera timmar och med någon timmes mellanrum kom de in och slog honom i huvudet och på kroppen.

Räddningen blev när en person kom in till honom. Personen berättade att två av hans plågoandar hade åkt, de två andra var på toaletten.

18-åringen lyckades fly och fick hoppa på en buss till Åsa där en kompis bodde.

– Jag hade inga pengar till bussen. Chauffören såg helt chockad ut när han såg mig, men lät mig åka med.

Även kompisen och dennes mamma blev chockade över hur 18-åringen såg ut. De ringde efter ambulans och mannen blev undersökt i flera timmar på Varbergs sjukhus.

En 21-åring står även åtalad till att ha försökt få 18-åringen att ta tillbaka sin anmälan och inte prata med polisen. Han ska även ha kommit med diverse hot. 18-åringen lever nu med skyddad identitet.

Samtliga inblandade misstänkta nekar till brott.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

De misstänkta är:

Man, 55 år

Misstänks för: Människorov, utpressning och grov misshandel.

Kvinna, 20 år

Misstänks för: Människorov, utpressning och grov misshandel.

Man, 19 år

Misstänks för: Människorov, utpressning och grov misshandel.

Tidigare dömt tolv gånger. Bland annat för olaga hos, grov vårdslöshet i trafik och diverse narkotikabrott.

Man, 17 år

Misstänks för: Människorov, utpressning och grov misshandel.

Man, 21 år

Misstänks för: Övergrepp i rättssak.

FAKTA:

Människorov har ett minimistraff på fyra års fängelse. Maxstraffet är livstid i fängelse. Straffmässigt är det att jämställa med mord. Till människorov döms den som för bort och spärrar in en person och sedan kräver att denne ska utföra en tjänst eller utövar utpressning på personen.

Relaterade artiklar
Fler artiklar