Kattegattleden i Brandshult, mellan Särö och Vallda.

Kattegattleden kan bli Årets Cykelled

Kattegattleden är nominerad till den prestigefyllda utmärkelsen Årets Cykelled i Europa. Vinnaren utses på en av Europas största vandrings- och cykelmässor i Nederländerna.

Mässan heter ”Fiets en Wandelbeurs” och hålls i Utrecht i Nederländerna och för första gången har Sverige och Kattegattleden nominerats till utmärkelsen Årets Cykelled. Cykelstråket längs Västkusten invigdes officiellt 2015 och består av totalt 37 mil cykelvänliga vägar, från Göteborg ner till Helsingborg. Att Kattegattleden nominerats kom som en överraskning för Region Halland, som är huvudman för stråket.

– Den havsnära Kattegattleden är en succé och intresset ökar ständigt, inte minst internationellt. Vår satsning på internationell marknadskommunikation ger nu resultat, säger Dag Hultefors, moderat ordförande i Regionstyrelsens tillväxtutskott i Halland.

Cykelleden passerar genom Kungsbacka och man räknar i runda slängar med att cirka 10 000 turister trampar förbi den digitala räknare som finns på en sträcka utanför Hanhals. Statistik visar att leden lockar många besökare från kontinenten, framför allt tyskar och holländare, men också engelsmän.

Kattegattleden slåss om utmärkelsen Årets Cykelled tillsammans med tre andra europeiska cykelleder. Vem som vinner utses i mars nästa år.

Mats H Ljungqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar