Kändisevent till förmån för Tjejjouren: ”Det är fantastiskt”

På torsdag uppträder bland andra Mia Skäringer och Silvana Imam på ett event i Kungsbacka där överskottet oavkortat ska gå till Tjejjouren Väst.

Torsdagen den 26 september ordnar bilföretaget Auto Lounge i Kungsbacka ett event till förmån för Tjejjouren Väst. Under kvällen kommer skådespelaren och författaren Mia Skäringer och hiphop-artisten Silvana Imam att uppträda. Liksom stå upp-komikern Niklas Andersson och Klas & Alfred från SVT-serien Leif & Billy.

Överskottet under kvällen kommer oavkortat att gå till Tjejjouren Väst.

Hur kommer det sig att ni tagit initiativet till eventet?

– Vi har vid ett tidigare tillfälle gjort ett stort event till förmån för Barncancerfonden som blev mycket lyckat. I stället för att investera stora pengar i traditionell reklam för vårt bilföretag så kan vi istället anstränga oss mer och samtidigt göra en skillnad för Tjejjouren som gör ett fantastiskt arbete med att hjälpa unga tjejer, skriver Linda Skaar, ägare och marknads- och eventansvarig på Auto Lounge i ett mejl till Kungsbacka-Posten.

Hon berättar att Mia Skäringer och Silvana Imam jobbar tillsammans just nu och att de tyckte att det skulle vara kul att vara med på ett initiativ där ”alla pengar ska gå till förebyggande verksamhet för utsatta kvinnor”.

Varför just Tjejjouren?

– Vi tycker att deras arbete är enormt viktigt att stötta och från vår sida också göra ett statement då bilbranschen är mycket mansdominerad. Vill visa att vi bryr oss och agerar, skriver Linda Skaar.

På Tjejjouren Väst blev man väldigt överraskad av initiativet.

– Vi blev bara uppringda och fick glädjebeskedet att de ville bidra, säger Gabriella Graflund, verksamhetsansvarig på Tjejjouren Väst.

I stället för att ta betalt för biljetter är tanken att man som gäst ska donera en valfri summa till Tjejjouren i entrén.

Gabriella Graflund är väldigt glad över att deras verksamhet blir uppmärksammad samtidigt som de nu kan säkra sin finansiering för år 2020.

– Det känns lite osannolikt och samtidigt jättespännande att vi blir uppmärksammade på det här viset. Jag visste inte ens att de visste att vi fanns på kartan, det är fantastiskt. Det är pengar som är så värdefulla.

Hon säger att de just nu sitter och söker bidrag till sin verksamhet framåt och att de inte likt en fotbollsförening kan söka föreningsbidrag för att gå runt. Så här års vet de ofta inte ens om de kan jobba vidare i januari.

– Vi jobbar inte med arenor och sponsring. Och då är sådana här grejer helt fantastiska. Det gör att vi kan fortsätta även 2020 och att alla får lön.

För Tjejjouren Väst innebär det här att de kanske kan bredda sin verksamhet och även låta telefonen vara öppen ytterligare en kväll i veckan.

Tjejjouren Väst finns till för alla som definierar sig som tjej. Dit kan man ringa och prata om man utsatts för våld, utsatthet eller psykisk ohälsa. Volontärer tar emot samtal tre kvällar i veckan, tisdag, torsdag och söndag. (Se faktaruta)

– Vi har lite tankar om att utveckla och bredda verksamheten genom att kanske utbilda våra volontärer att kunna fler språk och även kunna möta tjejer med funktionsvariationer, säger Gabriella Graflund.

Redan i torsdags,19 september, startade en auktion på Auto Lounge Facebooksida. Där auktioneras en bil, en Fiat 500, ut och pengarna kommer att gå till Tjejjouren Väst.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

Tjejjouren Väst

Tjejjouren Väst är en ideell feministisk förening som grundades år 2010. Föreningens huvudverksamhet är nätbaserat stöd med jour via chatt, mail och mobilapp. Stödverksamheten finns för alla som identifierar sig som tjej. Föreningen är aktiv i västra Sverige.

Chatten är öppen varje tisdag, torsdag och söndag klockan 20 till 22. Under jul- och sommarlov har vi utökade öppettider. De som söker stöd hos Tjejjouren Väst får vara helt anonyma. Vi möter de stödsökande på deras villkor och ofta i samtal om våld, utsatthet och psykisk ohälsa. Tjejjouren Västs volontärer stöttar, stärker, synliggör strategier och slussar vid behov vidare till andra verksamheter. Tjejjouren Väst utgår alltid från barnets eller den ungas perspektiv. 

Källa: Tjejjouren Väst