Julmarknad i Lübeck 

SPF Vallda-Släp

Som vanligt under senare år gör SPF Seniorerna Vallda-Släp en resa till någon av Nordtysklands många julmarknader, och i år hade vi fastnat för Hansestadt Lübeck, den vackra staden vid floden Trave i delstaten . Upp i ottan för oss fyrtiotal deltagare, som bordade en bekväm buss för vår 55-milaresa. Frukost på Hallandsås, färja över Öresund, frågesport typ Sandberg, trevlig rast på Falster med gott att dricka, färja över Fehmarn Bält och äntligen i Tyskland. De sista tio milen går snabbt, och så är vi framme vid vårt hotell Park Inn vid den medeltida stadsporten Holstentor.

Bekväma rum (men lite skumma) fick oss att vila någon timma, sedan bar det av på den första julmarknadsrundan vid Breite Strasse. Kanske en Glühwein med eller utan schuss eller en Bier. Men sedan tillbaka för en gemensam härlig tysk middag i hotellets vackra matsal. 

Efter en natts stärkande sömn samlades vi till en god hotellfrukost, (men ”Eier im Glas” var ingen höjdare). Sedan tog vi oss på olika sätt upp till gamla stan, där vi kunde fortsätta utforskandet av olika julmarknader, besöka den imponerande Mariakyrkan eller det vackra Rådhuset. Och varför inte en kaffe på Niederegger. Några av oss gjorde långpromenader, medan andra företog kortare vandringar mellan olika marknadsstånd. Det finns mycket att köpa på en tysk julmarknad. Fram emot kvällen promenerade vi  tillsammans till Schiffergesellschaft, där vi serverades en utmärkt middag i denna tidstypiska restaurang.

Men nu hade vi kommit fram till hemresedagen, som gick över Heiligenhafen och dess julhandel. Sedan vart det retur med färja-Danmark-färja-Hallandsås, och  Ingemar tackade Inger, Lennart, Inge, Kerstin och Ann-Britt för allt arbete de lagt ner. Och plötsligt var vi hemma igen, i god tid och med sedvanlig kaos på P-platsen. Vad vore en tysklandsresa förutan detta. Tack så mycket.

Göran Malmqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar