Jonas efterlyser vittnen till kopparstöld

Jonas Eriksson följde efter koppartjuvarna och satt sedan hela natten och bevakade sitt gods. När han tyckte det verkade säkert lämnade åkte han hem för att hämta bärhjälp. När han kom tillbaka var godset bort. Nu efterlyser han vittnen till stölden på lördagsmorgonen i Myra.

Vid 23-tiden på lördagskvällen larmades polisen till två misstänkta inbrott; ett på Blåklintsvägen i Kungsbacka och ett vid Myravägen i Fjärås.

Läs mer: Inbrott i verksamhet i Fjärås

Läs mer: Inbrott i förråd – gärningsmännen har kommit över koppar

Nu visar det sig att händelserna hör ihop. Allt började i Myra och slutade i Kungsbacka.

Jonas Eriksson, som bor i Myra, hade varit inne i Göteborg och tittat på handbolls-EM. När han kom hem på lördagkvällen såg han hur flera personer bar ut grejer över Myravägen och lade det vid Fortums nätstation i närheten.

– Då stannade jag och fick backa tillbaka och när vi körde in på vid kontoret såg jag att de slagit sönder övervakningskamerorna. Två personer sprang i väg över åkern.

Samtidigt var det en bil som startade i närheten som körde i väg och ut på Gåsevadsholmsvägen i riktning mot Kungsbacka.

– Så jag sket i dem på åkern och följde efter bilen som till slut kom till en återvändsgränd vid Blåklintsvägen i Kungsbacka.

Han är osäker på om det var sammanlag fem gärningsmän, två som lämnades vid åkern och tre som körde vidare eller om det var en ensam förare som hann hunnit plocka upp de två som försvann ut på åkern. När bilen får stopp vid parkeringen vid S:ta Gertruds kyrka vid Blåklintsvägen är det tre personer som dumpar bilen där och springer i väg.

– De övergav den där med dörrarna helt öppna, säger Jonas Eriksson.

Under tiden han följer efter bilen har han ringt polisen. Två patruller larmas ut till de olika adresserna.

Jonas Eriksson distributionselektriker och är underentreprenör till flera elbolag och jobbar bland annat med vägbelysning. Han har sitt företag i Myra och har tidigare haft påhälsning av tjuvar vid två tillfällen. Då har man gått in i hans containrar där han förvarar bland annat koppar. Den här gången var det tre containrar som brutits upp.

Polisen spanade med hundpatrull vid Myravägen och på åkern och fick enligt polisen upp ett spår efter eventuella gärningsmän men lyckades inte gripa någon.

– Klockan två på natten fick jag tillstånd att ta mina grejer som låg vid Myravägen. I och med att jag var ensam kunde jag inte ta med det själv utan jag var på plats till klockan sex för att bevaka det.

När tidningsbud och andra började dyka upp tänkte han att det var säkert att åka därifrån. Men när han kom tillbaka vid 9-tiden var kopparn borta.

– De var så fräcka. Jag tänkte att vid 6-tiden att jag i alla fall hade räddad detta.

I ett inlägg i en grupp på Facebook har han efterlyst vittnen till händelsen och uppgett att han inledningsvis misstänkte att en vit Audi med ett gallersläp skulle ha varit inblandat.

– Det har den inte, jag har pratat med dem som äger den. Släpet var utlånat så de hade inget att göra med stölden. Jag har även kompletterat polisanmälan med det.

Han polisanmälde första gången han hade inbrott och även nu senaste gången. Men andra gången är inte polisanmäld.

– Det var samma som nu, men då hade de inte fått med sig så mycket. Nu hade de tömt allt som var, säger han.

Han har svårt att uppskatta värdet på kopparn men säger att det troligtvis var värt 10 000-tals kronor.

Vad tror du, kommer det att gå att lösa?

– Nej, det är nog kört. Jag hade hoppats på den vita Audin men nu är jag tillbaka på ruta noll. Men om någon har sett någon vid Myravägen på söndagsmorgonen mellan klockan 6 och 9 så får de gärna höra av sig till polisen.

Han vet inte om han kommer att få ut något på försäkringen och stölden innebär även att han tappar inkomster.

– Men polisen gjorde i alla fall sitt, säger Jonas Eriksson.

Polisen i Kungsbacka bekräftar att händelserna hänger ihop men säger att man inte på söndagen hade någon gripen för gärningen.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbakckaposten.se