Hon vill bryta tabun om självmord

Joanna Björkqvist har skrivit två böcker om självmord. Den senaste ”När mörkret viker undan för livet” kom ut i september och har fått mycket beröm.

I morgon pratar hon om boken på ”Bokmässan Halland” i Halmstad.

På bokmässan i Göteborg i september blev boken förlagets stora succé. Den sålde sina kostnader på en vecka.

– Det har gått bra med försäljningen av boken. Den har fått ett bra mottagande. Jag har fått mycket beröm för att jag låter folk få prata, säger Joanna Björkqvist som berättar om boken vid två tillfällen.

Först ut är idag, lördag, på bokmässan i Halmstad och på måndag i Malmö.

Fem böcker

– Jag kommer att stå i Grim förlags monter från 10 till 16 med ett litet avbrott 10.20 när jag inleder dagens föreläsningar. Det känns väldigt fint att vara först ut att tala, säger Joanna.

Hon har skrivit fem böcker varav två om självmord. I höstas släpptes ”När mörkret viker undan för livet”. I boken träffar Joanna åtta personer som gjort ett eller flera självmordsförsök eller burit på allvarliga självmordstankar. Alla medverkar med sina riktiga namn, ålder och var de bor för att bryta det tabu som finns kring psykisk ohälsa. Även två personer som ägnar sitt yrkesliv åt suicidprevention intervjuas; professor Jan Beskow och psykiatrisjuksköterskan Petra Andersson.

Boken kan också ses som ett långt politiskt inlägg i debatten om psykisk ohälsa.

Stort samhällsproblem

– 15 000 personer försöker varje år begå självmord i Sverige, 1 500 lyckas. Det talar sitt tydliga språk, det är ett stort samhällsproblem. Vi måste våga prata mer om självmord, säger Joanna.

Vilka läser boken?

– Alla möjliga. De som vill identifiera sig med dem i böckerna och som någon gång känt att de inte orkar leva längre. Sedan är det de som vill få tröst och de som är intresserade av sina medmänniskor och deras liv.

Charlotte Gad