Arkivfoto

JO granskar avvisning av syrisk familj

Socialtjänsten hade inte kunskap om hur de skulle hantera en hjälpsökande syrisk barnfamilj utan kallade på polis för att avvisa familjen. Det hävdar en kvinna i en anmälan till JO, som nu granskar fallet.

Det är en privatperson som anmält Kungsbacka kommun till Justitieombudsmannen, JO. Enligt anmälan sökte en syrisk familj hjälp hos socialtjänsten i Kungsbacka. Enligt anmälan hade mannens fru och barn kommit till Sverige. Socialtjänsten ska dock ha kallat på polis för att avvisa familjen och menade att det var mannens ansvar att stå för boende och försörjning. Men enligt anmälaren var familjen undantagna kraven på egen försörjning och skulle enligt reglerna fått hjälp med bostad.

Kvinnan som gjort anmälan skriver att familjen ska ha blivit avvisad med hjälp av polis flera gånger och en gång hittade kvinnan familjen utanför socialkontoret, när hon gick hem från jobbet vid 21-tiden. Kvinnan lät då familjen sova hos henne eftersom hon inte hade hjärta att låta barnen sova på gatan.

Anmälaren skriver att det är anmärkningsvärt att personalen på kommunen inte har en aning om att personer kan få uppehållstillstånd utan krav på försörjning och vilka rättigheter människor har. Kvinnan hävdar i sin anmälan att ytterligare familjer drabbats på liknande sätt.

Justitieombudsmannen har nu valt att granska fallet och har begärt att kommunen ska yttra sig senast den 20 oktober.

Emma Hellström

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar