Izabella och Silfra har hittat rätt

Under en kämpig period var Izabella Silvander nära att sälja sin häst Silfra. Men hon gav inte upp och nu är ekipaget bäst i Sverige i sin åldersklass.

Bakom alla industrier och affärer i Borgås ligger familjen Silvanders lilla gård mysigt placerad. Det ligger ingen stallbyggnad på gården, istället går de fyra islandshästarna i en skogsglänta på lösdrift året runt.

– Det är ju islandshästar och de tycker om att vara ute. Vi har inte ens en egen paddock, utan får låna grannens ibland. Så en mörk och regnig dag i november kanske det inte alltid är jättekul att gå ut och rida, men jag vill ju tävla och då måste man ju träna också, säger Izabella Silvander.

”Lärt oss tillsammans”

Att hon är målinriktad råder det ingen tvekan om. Intresset för islandshästar väcktes genom hennes mamma och 2013 fick Izabella första egna hästen. Ett sto vid namn Silfra, som till en början var ganska het och svårriden, men med stor potential.

– Det har inte alltid varit så lätt. Ett tag gick det riktigt dåligt och jag var faktiskt inne på att sälja henne. Men nu har vi jobbat oss igenom det och hon börjar bli helt fantastisk. Det har tagit några år men vi har lärt oss tillsammans.

En tävlingsmänniska

2015 började framgångarna ute på tävlingsbanorna och Izabella och Silfra fick med sig ett silver i fyrgång hem från Svenska mästerskapen för juniorer. 2016 blev det ett brons och nu i början av september i år kom äntligen fullträffen när det blev ett SM-guld i Gaedingakeppni för åldersklassen tonåringar 14-17 år. Gaedingakeppni innebär kort sagt att man visar upp olika gångarter.

– Det var verkligen jätteroligt. Jag är en tävlingsmänniska och det är så kul att utvecklas tillsammans med sin häst och se resultat även om man har motgångar ibland. Det är något speciellt med Silfa, hon kan bli så bra när hon vill, men hon har väldigt mycket åsikter. Man måste stryka henne medhårs och när hon väl får förtroende för en gör hon allt.

Vässar formen

I höst och vinter väntar nu mycket kondition och styrketräning, både för Izabella och Silfra, allt för att bli så bra förberedda som möjligt inför nästa säsong.

– Förra våren var Silfra skadad, så nu hoppas jag att hon ska få vara frisk så att vi ska kunna toppa formen lite tidigare till nästa säsong.

Izabella Silvander förklarar en del av sina framgångar som ryttare med att hon är bra på att läsa av sin häst.

– Man måste lyssna på sin häst, det går inte bara att ta utan man måste ge också. Vill man bli bra måste man alltid vara uppmärksam och träna riktigt hårt också, säger hon.

På frågan om vad det är som är så speciellt med islandshästar tvekar hon inte en sekund med svaret.

– De är små och kvicka och det är häftigt att de är femväxlade och kan skilja på så många gångarter. Det är verkligen min grej.

Drömmer om landslaget

Till nästa säsong hinner Izabella Silvander fylla 18 år, vilket innebär att hon kommer att gå upp en åldersklass och bli så kallad young rider.

– Det ska bli kul, samtidigt visar man samma gångarter på tävlingsbanan så jag tror inte det blir så stor skillnad. Men de jag tävlar mot är ju äldre så motståndet kanske blir tuffare, säger hon.

Drömmen är att någon gång nå landslaget och få representera Sverige på ett stort mästerskap. Något hon har varit snubblande nära att få göra tidigare.

– NM går bara vartannat år och förra året var jag reserv. Så jag hoppas att jag ska lyckas ta en plats där nu. Jag ska jobba hårt, jag är långt ifrån fullärd, säger Izabella Silvander.

Malin Heidenfors

0300-519 72

malin.heidenfors@otv.se