Ingen minskning i covidfallen – ”Risk att det är en uppgång i en andravåg”

Slutet på en andravåg eller en början av en tredje? Smittskyddet i Halland vågar inte dra några säkra slutsatser av covidläget just nu.

Och Kungsbackas läge, granne med hårt drabbade Västra Götaland, oroar.

I veckan firade mängder med hallänningar sportlov och trots pandemin så väljer många att ändå åka till fjällen. Samtidigt ser smittspridningen i Halland ut att återigen ge sig av uppåt.

Smittskyddet i länet fortsätter att följa utvecklingen när det gäller spridningen av det fruktade viruset. Fortfarande är frågan om uppgången är del av den andravåg som pågått sedan årsskiftet, eller om det till och med är starten på en tredjevåg?

– Det är för tidigt att säga säkert, men vi ser ut att befinna oss i andravågen, med risk för en uppgång igen, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på regionen.

Bild: Robin Aron.

Mellan första och andra veckan i februari ökade antalet smittade på nytt, och toppade på 1 153 nya fall, när andelen positiva provsvar steg uppåt i Halland.

Några exakta förklaringar till ökningen finns inte.

– Det är fortsatt mest smitta som sprids inom familjer, på arbetsplatserna och via skolan, men smittspårningen ser också fall som kopplas till fjällenresor.

Under den gångna veckan påbörjades också vaccinering av fas två, den grupp där 65-plus och äldre nu kallas för tidsbokning. Dessutom ska vårdpersonal vaccineras med Astra-vaccinet. Från andra län finns rapporter om att de som fått den varianten haft biverkningar i form av feber under flera dagar. I Sörmland avbröts till och med vaccineringen under en begränsad tid.

Region Halland har dock hela tiden valt att inte stoppa arbetet med Astra-vaccinet.

– Vi har inte sett samma tecken till att fler än normalt skulle få dessa lätta biverkningar i Halland. Eftersom det är normalt att man kan få lätta biverkningar, till exempel feber, planerar vi vaccinering av personal på ett sätt som innebär att för många inte är borta samtidigt om detta sker, säger Johanna Wiechel Steier.

I Göteborgsregionen infördes i veckan nya, tuffare restriktioner när smittspridningen i området ökar. Bland annat avråds nu från ”icke nödvändiga” resor med kollektivtrafik och smittskyddet i Västra Götaland rekommenderar munskydd för alla som ändå måste åka kollektivt.

I Halland finns en diskussion om Kungsbackas läge, med många och nära kontakter med Storgöteborg. Än så länge planeras inga särskilda tillägg till råd eller rekommendationer när det gäller till exempel pendeltåget.

– Vi har i dagsläget inte fått signaler om att det är trängsel, så i dagsläget gäller de nationella rekommendationerna, att munskydd ska användas i kollektivtrafiken under rusningstid. Om man reser över länsgränsen så är det inget som hindrar att man tar på sitt munskydd redan i Halland när man är på väg till Västra Götaland, men det finns i dagsläget inget krav/rekommendation utöver de nationella, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

I torsdags stängde regionen tidsbokningen för äldre som fått information om kallelse till vaccinering. Detta sedan regionen upptäckt att personer som inte tillhör riskgrupperna gått in och bokat upp tillgängliga tider. Stängningen ska enligt uppgift vara tillfällig, tills regionen hittat ett system för säkra att tider och vaccin garanteras rätt personer.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Covidfall i Halland sedan pandemin startade: 21 652

Antal döda i covid i Halland, totalt: 258

Covidfall Kungsbacka totalt: 4 859

Nya covidfall i Kungsbacka till och med förra veckan: 279

Antal avlidna i covid-19 från Kungsbacka: 52

I Halland vårdas för närvarande 25 covidpatienter på Hallands sjukhus. Tre av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Medelåldern bland covidfallen är 41,3 år. Medelåldern på de hallänningar som avlidit till följd av sjukdomen är 84,8 år.

Källor: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Region Halland.