Inbrotten på rastplatserna längs E6 minskar

Inbrotten längs E6:ans rastplatser har minskat dramatiskt mellan 2016 och 2017. Det efter att ett samarbete mellan polisen och Trafikverket inleddes.

2016 var det stora problem vid rastplatserna i Stenungsund speciellt under sommaren. För att göra något åt det startade ett samarbete mellan Carl Besslinger som är kommunpolis i Stenungsund och Trafikverkets Jimmie Sjöberg.

– För vår del har det varit ett problem att rastplatser har använts som tillfälliga boende, vilket har upplevts som otryggt av andra trafikanter. För polisen del har det varit problem med inbrott, sa Jimmie Sjöberg då.

Läs mer: Satsning ska göra rastplatserna tryggare

Samarbetet inleddes lokalt och innebar att Trafikverket skulle rensa upp och göra ordning rastplatserna så att de blev öppnare samtidigt som polisen jobbade med information till besökarna.

Men problemen vid rastplatserna är inte unikt i Stenungsund utan förekommer längs E6:an generellt. I Kungsbacka har det inte minst varit problem vid Torpasjön. Under förra sommaren blev också initiativet till ett pilotprojekt som omfattade rastplatser på hela sträckan från Halland till Strömstad. Det har också gett resultat.

– 2016 var det 120 inbrott i olika fordon och förra sommaren gick det ner till nio. Jag hade hoppats på en minskning med 30 procent, men det blev ju betydligt bättre än så. Däremot finns det inget som säger att det blir likadant i år bara för att det blev ett bra resultat förra året, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Däremot är det klart att samarbetet kommer att fortsätta i sommar och nu har också region Syd anslutit sig till projektet.

– Vi fortsätter det här arbetet och det är meningen att det ska vara ett stående inslag. Det är ett långsiktigt arbete.

Framgångsfaktorn i att inbrotten faktiskt minskat tillskriver han just samarbetet mellan Trafikverket och polisen.

– Polisen har varit mer synlig. Den informationen vi lämnat har också spridit sig med besökarna och också lett till att vi fått tips från dem, säger han och fortsätter:

– I förhållande till resultatet är arbetsinsatsen liten och det är heller inga större kostnader. Om polisen ändå åker förbi en rastplats kan de lika gärna svänga in där och informera. Det handlar bland annat om var man placerar värdesaker för att undvika inbrott.

Utöver minskade inbrott har också projektet gett fler effekter, menar Carl Besslinger.

– Är polis på rastplatser så hittar de också annat. De får en inblick i vilka som är där, men också annat brottslighet som till exempel förare som inte har körkort eller narkotikapåverkade personer. Det är lättare att kontrollera fordon som står stilla på rastplatserna än när de är på vägarna, säger Besslinger.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungsbackaposten.se